
 

 

Opinion No. 60-105  

June 7, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Honorable Didio B. Salas State Senator, Socorro County 225 Johnson Street Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Can the Bernalillo Public School Board legally require that non-tenure teachers 
employed by said Board and assigned to teach at the Santo Domingo Elementary 
School live at residences located on the school site?  

CONCLUSION  

No, but see analysis.  

OPINION  

{*474} ANALYSIS  

The Board of Education of the Bernalillo Public Schools on June 11, 1958 at a regular 
meeting took the following action as shown by the minutes of such meeting:  

"Mrs. Howe moved and Mr. Aguilar seconded, that all new teachers be required to live 
in the community in which they will teach, if housing is available, provided that in case 
staff employee at Santo Domingo, if not housed at Santo Domingo school site, he or 
she be required to live in Bernalillo part time or full time as the case may require. Motion 
carried unanimously."  

The Superintendent of Schools for the Bernalillo Public School District informs us that 
the language "new teachers" has been interpreted by the Board as meaning non-tenure 
teachers. Nontenure teachers are those who {*475} have not been employed three 
consecutive years by a local board of education and signed a contract for the fourth 
year. Section 73-12-13, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.).  

The Santo Domingo Elementary School is located adjacent to State Highway 22 
approximately one-half mile off U.S. Highway 85 some 33 miles northeast of 
Albuquerque and 29 miles southwest of Santa Fe. The nearest settlements are Santo 
Domingo Indian Pueblo, Pena Blanca, San Felipe Indian Pueblo, Cochiti Indian Pueblo 
and Bernalillo, located respectively approximately 5, 9, 13, 15 and 19 miles from the 
school. The school building was constructed with funds provided by the Federal 



 

 

Government and is located on land leased for a school site. The lease is between the 
Pueblo of Santo Domingo, lessor, and the Bernalillo Board of Education, lessee, and is 
dated January 12, 1956. The lease has since been amended, but none of the 
amendments pertain to the question before us. The lease was approved by the State 
Board of Education and a duly authorized representative of the Secretary of the Interior.  

Paragraph 2 of the lease provides that the lessee shall, among other things, operate 
and maintain quarters for teachers and other employees of the school. Paragraph 11 
provides that the principal and such other personnel, teachers and otherwise, as may 
be determined by the lessee and the State, shall reside on the premises.  

Nearly all of the students at the school are Indian children from the Pueblos of Santo 
Domingo, Cochiti and San Felipe. The school is a "day school," the students being 
transported to and from their classes in school busses operated under contract with the 
Bernalillo Board of Education.  

Teachers employed at the school have signed a standard form New Mexico Teachers 
Contract, approved by the State Board of Education, which provides in part as follows:  

"It is further understood that this contract is also made subject to the rules and 
regulations of the State Board of Education, and the approved budget.  

Said teacher hereby agrees to present himself or herself for duty to the Superintendent 
of Schools of said school system at such times and places as may be designated from 
time to time, and agrees to perform faithfully and fully the duties of the position of 
teacher in the school assigned from time to time, and promises to be prompt, thorough 
and conscientious, judicious in punishment and watchful of the morals of the pupils and 
to attend all school meetings called by the Superintendent."  

Although the teacher's contract before us does not explicitly provide that rules and 
regulations of the local board of education in force when the contract is signed are 
incorporated therein, our opinion is that such rules and regulations, if reasonable, 
become a part of the contract of employment. 78 C.J.S., Schools and School Districts, § 
192; Rible v. Hughes, 24 Cal. 2d 437, 150 P. 2d 455, 154 A.L.R. 137; Fry v. Board of 
Education, 17 Cal. 2d 753, 112 P. 2d 229. The question is, therefore, whether the 
action of the Bernalillo Public School Board is a valid regulation which may be 
incorporated into the contract. The State Board of Education has not enacted 
regulations as to the residence of teachers.  

We shall assume that the residences located on the school site constitute a 
"community" within the meaning of the residence requirement of the School Board. An 
argument can be made that such residences do not constitute a "community" but in 
view of the opinion which follows, we do not deem it necessary to rule on this question.  



 

 

{*476} With this assumption in mind, our opinion is that the action of the School Board if 
construed to require non-tenure teachers to live at residences on the Santo Domingo 
School site is unreasonable and cannot be enforced.  

Cases have held that a school board may legally require a teacher to live within the 
school district in which he or she teaches. Jones v. School District, 333 Pa. 581, 3 A. 
2d 914; Appeal of Sinton, 154 Pa. Super. 233, 35, A. 2d 542. On the other hand, we 
have found no case which holds specifically that a teacher may or may not be required 
to live in a specific residence. In the case of Horne v. Chester School District, 75 N.H. 
411, 75 A. 431, the New Hampshire Court stated that a regulation directing a teacher to 
live in a specific boarding house was unreasonable. However, this statement was 
dictum, since the case was decided on the theory that the regulation imposing such a 
requirement was otherwise invalid because not recorded as required by a New 
Hampshire statute.  

We feel that the dictum announced in the Horne case is a correct interpretation of the 
law as applied to the fact situation before us. The contract between the Bernalillo 
School Board and the teacher requires merely that the teacher present himself or 
herself for duty at such times and places as may be designated from time to time. The 
teacher agrees to perform faithfully and fully the duties of teacher in the school 
assigned, promises to be prompt, thorough and conscientious, judicious in punishment 
and watchful of the morals of the pupils and further promises to attend all school 
meetings called by the Superintendent. Nowhere in the contract is there any 
requirement, express or implied, that the teacher's duties include residence on the 
premises. Contrariwise, it would appear that a reasonable interpretation of the duties 
just enumerated would exclude such a residence requirement. As long as the teacher 
lives up to the requirements and performs the duties spelled out in the contract, he or 
she has performed his or her part of the contract fully.  

We are aware that the action of the Bernalillo School Board has been construed by 
such board to apply only to non-tenure teachers and it is clear from § 73-12-13, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), that the services of such teachers, being those who 
have not taught under contract with the board for three consecutive years and hold a 
contract for the fourth year, may be terminated without the notices of dismissal and 
appeals to the local board, State Board and the District Court, required by § 7312-13. 
However, we construe this to mean that the services of a non-tenure teacher can legally 
be terminated at the end of the contract year without such hearing and appeals, but it 
does not mean that the services of a nontenure teacher can be terminated during the 
contract year unless he or she has violated the terms of the teacher's contract. 
Parenthetically, a non-tenure teacher not entitled to hearing and appeal under § 73-12-
13 must nonetheless be allowed a hearing in accordance with § 73-12-15. See Opinion 
No. 57-227, dated September 10, 1957.  

In our opinion, the provisions of paragraphs 2 and 11 of the lease between the Board of 
Education and the Pueblo of Santo Domingo are not determinative of this question 
since by their terms the decision as to what personnel shall live in the residences is up 



 

 

to the Bernalillo Board of Education, as lessee, and the State, and it must be assumed 
that any action of the Board of Education and the State in this regard must be otherwise 
legally enacted.  

This opinion should not be construed to prohibit the Bernalillo Board of Education from 
requiring certain personnel employed at the school to reside at the school site. The 
opinion is limited to the precise question asked, i. e., whether {*477} teachers employed 
under the present contract of employment may be required to so reside. If residence of 
certain personnel employed at the Santo Domingo Elementary School is required for its 
proper operation, the board might very well have the power to legally require such 
residence provided the terms of the employment contract so require. We do not rule at 
this time on what personnel might be required to reside on the school site nor do we 
rule as to what steps might have to be taken by the Board to legally require such 
residence.  

By: Philip R. Ashby Assistant Attorney General  


