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Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is there any legal manner for removal of a municipal school board member where such 
member is continually absent from board meetings and gives no reason or excuse for 
such absence?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*509} ANALYSIS  

A member of a municipal school board is an elected public official, elected for a term of 
six years beginning on March 1st next succeeding his election. § 73-10-4, N.M.S.A., 
1953 Compilation. As an elected official, he can be removed from office only by 
following the statutory procedure required to be followed for the removal of such 
officials. These procedures in the case of removal of a school district officer are set forth 
in §§ 5-3-3, et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation.  

§ 5-3-3 reads as follows:  

"Any county, precinct, district, city, town or village officer elected by the people, and 
any officer appointed to fill out the unexpired term of any such officer, may be removed 
from office on any of the grounds mentioned in this chapter and according to the 
provisions hereof." (Emphasis supplied).  

The word "district" in this section has been construed to mean "school district." State ex 
rel. Hannah v. Armijo, 37 N.M. 423, 24 P. 2d 274 (1933). Further, the Armijo case 
specifically held that the section quoted above and the procedures set forth in the 
sections following it in the statutes may be used to remove board of education 
members.  



 

 

§ 5-3-4 spells out the causes for removal of the officers named in § 5-3-3. The causes 
are (1) Conviction of a felony or misdemeanor involving moral turpitude, (2) Failure, 
neglect or refusal to discharge the duties of the office, or failure, neglect or 
refusal to discharge any duty devolving upon the officer by virtue of his office, (3) 
Knowingly demanding or receiving illegal fees as such officer, (4) failure to account for 
money coming into his hands as such officer, (5) gross incompetency or gross 
negligence in discharging the duties of the office and (6) any other act or acts, which in 
the opinion of the court or jury amount to corruption in office or gross immorality 
rendering the incumbent unfit to fill the office. In view of the facts presented, cause 
number (2) above would appear to {*510} be the only cause with possible applicability in 
this situation.  

The remaining sections relating to removals following § 5-3-4 relate entirely to the 
procedural method by which the removal proceeding is held in District Court and are not 
important to consideration of your question. Suffice it to say that such proceedings may 
be begun either by a Grand Jury presentment (§ 5-3-5) or by the District Attorney in 
cases where there will be no Grand Jury in the county for at least 20 days after the 
presentment of the accusation (§ 5-3-19). The proceedings are civil and not criminal in 
nature. (State ex rel. Mitchell v. Medler, 17 N.M. 644, 131 Pac. 976 (1913).)  

The question is, therefore, whether the mere failure of the member to attend board 
meetings constitutes "failure, neglect or refusal to discharge the duties of the office." No 
categorical answer to this question is possible. However, certain guides in this regard 
can be gleaned from the case law relating to the removal of public officers.  

Generally, the rule is that the dismissal of a public officer for neglect of duty cannot be 
for honest errors in judgment or mistakes in administration. The dismissal must be for 
failure or neglect to do a positive duty. Finnigan v. Miller, 132 N.J. Law. 192, 38 A. 2d 
854 (1944). Put another way, in the words of the Pennsylvania court in In re Shoaf, et 
al., 370 Pa. 567, 88 A. 2d 871 (1952), the neglect must constitute "cupidity or 
pathological sloth." The mere failure to perform an act, with nothing more, does not 
constitute a neglect of duty. Rapaport v. Civil Service Commission, 134 Cal. App. 
319, 25 P. 2d 265 (1933); State ex rel. Hardie v. Coleman, 115 Fla. 119, 155 So. 129, 
92 A.L.R. 988 (1934).  

In our opinion, the consistent, continual failure of an elected school board member to 
attend board meetings could be construed as a neglect of duty. The board is charged 
with the overall supervision of the schools of the district over which it has jurisdiction, 
and members thereof are certainly charged with a positive duty of such interest in the 
matters before the board to attend at least a part of its meetings. A complete failure on 
the part of a board member to take part in board affairs is, in our opinion, a dereliction of 
a positive duty constituting neglect of office.  

However, we do not have enough facts before us to rule as to whether this board 
member is guilty of neglect of office. Perhaps his continual absences can be adequately 
explained. Perhaps the so-called "continual absences" have not been for a sufficient 



 

 

length of time to establish neglect. It must be remembered that the mere failure to 
perform an act is not neglect. Rapaport v. Civil Service Comm., supra. Thus, before 
any action of removal is contemplated against the member in question, the necessary 
"cupidity or pathological sloth" must be present.  

By: Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


