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January 21, 1960  

BY: OPINION of HILTON A DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Senator Fabian Chavez, Jr., Chairman State Judicial System Study Committee 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May a justice of the peace elected or appointed from a county precinct hold a 
preliminary hearing or a trial of a criminal case at a location within the corporate limits of 
a city within the same county?  

2. May a justice of the peace maintain his permanent office and courtroom in a place 
located outside of the boundaries of the precinct from which he was elected or 
appointed?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. No, unless the precinct in which the justice was elected lies wholly or partially within 
the corporate limits of a city or town having a population in excess of two thousand 
inhabitants.  

OPINION  

{*350} ANALYSIS  

Section 36-2-8, N.M.S.A., 1953 Compilation sets up the territorial jurisdiction of a justice 
of the peace. That section provides that the jurisdiction of the justice shall be 
coextensive with the limits of the county in which they shall be elected. It further 
provides, however, that he shall reside and hold his office in the precinct for which 
he may be elected. An exception is made where the justice's precinct lies wholly or 
partially within the corporate limits of a city or town having a population of more than two 
thousand inhabitants as shown by the last United States census. In such case, the 
justice of the peace may hold his office anywhere within the corporate limits of the city 
he may desire. This part of the statute has been construed in a previous opinion of the 
Attorney General issued July 2, 1958 and numbered 58-144. That opinion is included 
for your perusal. We do not, however, agree with the dicta contained in the last 
paragraph of the opinion, No. 58-144, and that paragraph is overruled by this opinion.  



 

 

Section 36-2-9 provides generally that no justice of the peace shall try any cause nor 
hold his court out of his respective precinct and provides that to do so shall constitute a 
misdemeanor.  

Territory v. Witt, 16 N.M. 335, held that the justice of the peace is a precinct officer as 
opposed to a county officer. It was stated in that case on page 339 that:  

". . . a justice of the peace can perform his official acts only in his own precinct. His 
court, as a court, has no existence outside of the limits of his own precinct. It 
necessarily follows, therefore, that justices of the peace in this territory must be 
considered as precinct, and not county officers, within the terms of section 5, of the Act 
of June 20th, 1910."  

The best analysis of the position of justice of the peace under a statute which provides 
that the jurisdiction is coextensive with the county, but limits the justice to his own 
precinct insofar as residence and holding court is concerned, is the case of Newbill v. 
Hendricks, 115 Utah 388, 205 P. 2d 247. Sections 20-5-1, UCA 1943 and 105-57-1 
UCA 1943, of the Utah statutes provide almost identical requirements concerning 
jurisdiction, residence and place of holding court, as do our own statutes {*351} on the 
subject. In the recent opinion, above, the Utah Supreme Court held that the statutes do 
not permit a justice of the peace to hold court outside of the precinct from which he was 
elected and that county-wide jurisdiction is not a sanction for the justice to operate as a 
circuit judge within the county. It was pointed out that the county-wide jurisdiction 
enables the justice to hear a criminal offense when the crime has been committed 
anywhere within the county. If the crime occurs outside the precinct where the justice 
holds his court, the complaint must be brought to the court before the justice has 
jurisdiction in his own court. In other words you can bring the offender to the court but 
you cannot take the court to the offender. The court may not be moved about from 
precinct to precinct because it is not portable. When a justice goes into another precinct 
under the exceptions permitted by our statutes, he should go only for the purpose of 
presiding over the precinct court which has already been established in that precinct. He 
does not take his court with him when he goes.  

The above analysis, to all intents and purposes, answers question No. 2, unless the 
precinct in which the justice is elected lies wholly or partially within the corporate limits 
of a town or city having a population in excess of two thousand inhabitants. Under these 
certain circumstances, according to Section 36-2-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, a 
justice can reside and hold his court anywhere within the corporate limits of the city or 
town. However, if the precinct is located outside the boundaries of such a city or town, 
he may not maintain a permanent office or courtroom at any place outside his precinct 
and to do so constitutes a misdemeanor punishable under Section 36-2-9, N.M.S.A., 
1953 Compilation.  

It has been held that to hold a court in a geographical location prohibited by law divests 
the court of jurisdiction and the proceedings become coram non judice, 
Manufacturing Co., v. Holt, 51 W. Va. 352, 41 S.E. 351 and are a nullity.  



 

 

By: B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


