
 

 

Opinion No. 60-165  

September 21, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Joseph B. Grant State Bank Examiner State Banking Department Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

Credit unions organized under § 48-19-1 et seq., N.M.S.A., 1953 Compilation, have 
been investing their funds in various securities, including common stocks, railroad trust 
certificates and building bonds of churches.  

1. Are such investments legal under the standards established in § 48-19-4, N.M.S.A., 
1953 Compilation?  

2. Does this Department have the authority to regulate or control investments by credit 
unions?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*554} ANALYSIS  

The investment standards for credit unions are found in § 48-19-4, supra, which reads, 
in relevant part, as follows:  

". . .  

(e) To invest in any investment legal for savings banks or or trust funds in the state.  

. . ."  

This section limits investments by credit unions to those permissible for savings banks 
and trusts within the state. Section 48-4-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, lists permissible 
investments for savings banks. It permits investments only in securities of the Federal 
Government, the several states and their political subdivisions and first mortgage bonds 



 

 

of steam railways, water, gas, light, telephone and industrial corporations which have 
paid a 4% dividend on their equity stock for the last five years. However, the investment 
standard for trustees in investing trust funds in the state is found in § 33-1-16, N.M.S.A., 
1953 Compilation, which establishes the prudent man rule and then provides:  

". . . Within the limitations of the foregoing standard, a fiduciary is authorized to acquire 
and retain every kind of property, real, personal or mixed, and every kind of investment, 
specifically including but not by way of limitation, bonds, debentures and other corporate 
obligations, and stocks, preferred or common, and securities of any open-end or closed-
end management type investment company or investment trust registered under the 
Federal Investment Company Act of 1940, as from time to time amended, . . ."  

This section gives a trustee, and therefore a credit union by virtue of § 48-19-4, supra, 
the power to invest in almost every conceivable type of security, keeping in mind the 
prudent man rule. The answer to your first question is then, yes, credit unions may 
invest in the mentioned securities.  

The State Bank Examiner has supervisory control over credit unions and may revoke or 
suspend charters after hearing for a violation of any of the provisions of § 48-19-1 et 
seq., supra. See § 48-19-6, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). One of these provisions 
is found in § 48-19-1, supra, which sets forth the purpose of credit unions. It reads as 
follows:  

{*555} "A credit union is a cooperative society, incorporated for the twofold purpose of 
promoting thrift among its members and creating a source of credit for them at 
legitimate rates of interest for provident and productive purposes."  

It is our opinion that if a credit union goes beyond its purpose, as outlined above, in 
investing its deposits, your department has the authority to issue an order instructing the 
credit union to correct the condition or have its charter revoked. This would be done 
after a determination by you that the credit union is no longer operating within its 
statutory purpose of the promotion of thrift and providing a source of funds for credit.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


