
 

 

Opinion No. 60-141  

August 9, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Howard M. Rosenthal Counsel New Mexico State Banking Department Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a state or national bank located in New Mexico, after the passage of the 
Disposition of Unclaimed Property Act (Chapter 132, Laws of 1959; §§ 22-22-1 et seq., 
N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.)), pass regulations of the bank transferring inactive 
checking and savings accounts to a dormant ledger and charge service fees on such 
accounts which will, in time, partially or wholly extinguish the account before it becomes 
presumed abandoned under the act, and as such, subject to a turnover of custody to 
the State Treasurer and [Illegible Words] escheat to the State of New Mexico?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

{*520} ANALYSIS  

The New Mexico version of the Uniform Disposition of Unclaimed Property Act, enacted 
by the 1959 New Mexico Legislature as Chapter 132, Laws of 1959, compiled as §§ 22-
22-1 through 29, N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.), provides generally for the holders of 
personal property, including bank deposits, to turn over custody of such property, after 
certain legal publication requirements have been met, to the State Treasurer, if no 
activity has been evidenced in regard to such property by the owners thereof for a 
period of ten years. Property so held, with no such activity, is "presumed abandoned" 
and must be reported to the State Treasurer by the holder prior to publication and 
turnover.  

Regarding bank deposits, § 22-22-3 A provides that any demand, savings or matured 
time deposit held by a banking or financial organization is presumed abandoned unless 
the owner (depositor) has, within ten years, (1) increased or decreased the amount of 
the deposit, or presented the passbook or other similar evidence of the deposit for the 
crediting of interest, (2) corresponded in writing with such banking or financial 
organization concerning the deposit, or (3) otherwise indicated an interest in the deposit 
as evidenced by a memorandum on file with such organization. Unless the owner has 



 

 

acted as set forth above, the holder must report such deposits to the State Treasurer in 
accordance with § 22-22-12.  

You state that certain state and national banks in New Mexico have, since the 
enactment of the Act, put into effect regulations which allow transfer or checking and 
savings accounts inactive less than ten years to a "dormant ledger", with an 
accompanying charge of a service fee upon the account each month even though the 
depositor has evidenced no activity in connection with his account. This fee may 
partially or wholly extinguish the account before the ten year period has run or can 
conceivably extinguish the account before the depositor resumes activity thereon, 
provided any such activity is resumed before the ten year period has run. You question 
the validity of such a regulation, despite the fact that nothing in the Act specifically 
prohibits such a practice.  

The terms of the deposit of funds in a checking or savings account in a bank are 
covered by the contract of deposit between the depositor and the bank, as evidenced by 
the passbook or signature card signed by the depositor at the time he makes his initial 
deposit. Michie, Banks, and Banking, Chapter 9, § 1. Further, reasonable rules of the 
bank printed or referred to in a passbook or on a signature card are binding on the 
depositor. Polonsky v. Union Federal Savings and Loan Association, 334 Mass. 
697, 138 N.E. 2d 115, 60 A.L.R. 2d 702 (1956); Brunswick Corporation v. 
Northwestern National Bank and Trust Co., 214 Minn. 370, 8 N.W. 2d 333, 146 
A.L.R. 833 (1943); Jefferson County Bldg. & Loan Ass'n. v. Southern Bank and 
Trust Co., 225 Ala. 25, 142 So. 66 (1932). This is so, even though the depositor has 
not read such regulations or is illiterate. Smith v. Republic National Bank & Trust Co., 
73 S.W. 2d 552, (Tex. Civ. App., 1934).  

However, such regulations must not be unreasonable, illegal or opposed to public 
policy. Larrus v. First National Bank of San Mateo County, 122 Cal. App. 2d 884, 
266 P. 2d 143 (1954). For instance, it has been held that a bank cannot engage in 
branch banking contrary to law, even though the regulations of the bank authorize such 
a practice. Central Republic Trust Co. v. Evans, 378 Ill. 58, 37 N.E. 2d 745 (1941). 
And there is growing authority for the proposition that a bank, by regulation or provision 
in the deposit contract, cannot contract away liability for failure to heed a stop payment 
order of its depositor. The cases so holding rule that such a provision is void as against 
public policy. Speroff v. First Central Trust Co., 149 Ohio St. 415, {*521} 79 N.E. 2d 
119 (1948); Calamita v. Tradesmen National Bank, 135 Conn. 326, 64 A. 2d 46 
(1949); Thomas v. First National Bank of Scranton, 376 Pa. 181, 101 A. 2d 910 
(1954).  

In connection with the language of the deposit contract the regulations contained therein 
are normally drafted by the bank and in the case of any ambiguous language contained 
therein are to be construed against the bank. People's Gin Co. v. Canal Bank and 
Trust Co., et al., 168 Miss. 630, 144 So. 858 (1932); Hajoca Corp. v. Security Trust 
Co., 41 Del. 514, 25 A. 2d 378 (1942). (In the Hajoca case the deposit contract was 
governed by a letter of instructions drafted by the depositor, and the contract was 



 

 

construed against such depositor.) This is especially true when such regulations are 
made for the bank's own benefit. Valley National Bank v. Witter, 58 Ariz. 491, 121 P. 
2d 414 (1942), (holding that such regulations can be "waived" by the bank).  

The only New Mexico statute in point is § 48-4-2, N.M.S.A., 1953 Comp., which 
provides as follows:  

"Savings deposits shall be repaid to the depositors under such regulations as the board 
of directors shall from time to time prescribe. Such regulations shall be printed in 
depositors pass books; and no alteration which may at any time be made in the 
rules and regulations shall in any manner affect the rights of a depositor within 
the contract period in respect to deposits made previous to such alteration." 
(Emphasis supplied).  

In our opinion, this section clearly prohibits the practice you have described as to 
savings accounts in state banks in cases where the now inactive deposit was opened 
prior to the effective date of the regulations in question. Such a regulation clearly affects 
the depositor's rights "in respect to deposits made previous to such alteration," since it 
imposes, ex post facto, a service fee upon the account, which fee may wholly or 
partially extinguish such account.  

In our opinion, national banks in New Mexico are also subject to § 48-4-2. As a Federal 
District Court said in Bank of America, N. T. and S.A. v. Lima, 103 F. Supp. 916 (D.C. 
Mass. 1952):  

"National banks are creatures of the Federal government. National banks are brought 
into existence under Federal legislation, are instrumentalities of the Federal government 
and are necessarily subject to the paramount authority of the United States. 
Nevertheless, national banks are subject to the laws of a state in respect of their 
affairs, unless such laws interfere with the purposes of their creation, tend to 
impair or destroy their efficiency as Federal agencies, or conflict with the 
paramount law of the United States." (Emphasis supplied).  

See also First National Bank in St. Louis v. State of Missouri, 263 U.S. 276, 44 S. 
Ct. 213, 68 L. ed. 486 (1924); Anderson National Bank v. Luckett, 321 U.S. 233, 64 
S. Ct. 599, 88 L. ed. 692 (1944); Roth v. Delano, 338 U.S. 226, 70 S. Ct. 22, 94 L. ed. 
12 (1949).  

We have reviewed the Federal statutes and regulations relating to the Federal control 
over national banks. These statutes and regulations are found in 12 U.S. C.A., §§ 21 
through 213 and Title 12, C.F.R. respectively. We find nothing contained therein which, 
in our opinion, is in conflict with or supersedes § 48-4-2. We conclude that said section 
does not interfere with nor impair or destroy the efficiency of a national bank in New 
Mexico nor conflict with the paramount laws of the United States relating to the 
regulation of national banks. Therefore, our opinion is that national banks in New 
Mexico must comply with § 48-4-2 relating to savings accounts.  



 

 

{*522} We turn now to the question of whether the bank regulations in question can be 
enforced against checking accounts in effect prior to the enactment of such regulations. 
In this connection, nothing in the Uniform Disposition of Unclaimed Property Act 
prohibits such a practice. In view of this, our opinion is that such regulations are not per 
se in violation of public policy. In our opinion, these regulations would be a violation of 
public policy only if they amount to a confiscation of moneys remaining in the checking 
account so as to deprive the depositor of funds on deposit or keep the State from 
eventually receiving custody of such deposit. Certainly a bank may put into effect a 
regulation imposing a reasonable charge to defray reasonable costs incident to the 
handling of an inactive account. However, such a charge should have a reasonable 
relation to such cost. If the charge has no reasonable relation to the cost of maintaining 
a dormant checking account, it would be confiscatory and, in our opinion, against public 
policy.  

In view of our above opinion, we hold that such regulations are not per se in violation of 
public policy when applied to checking or savings accounts begun after the effective 
date of such regulations. However, our holding that such regulations cannot be 
confiscatory is equally applicable to accounts begun after their enactment. We shall not 
at this time attempt to define what regulations would be considered as confiscatory. This 
can only be decided as the case may arise.  

By: Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


