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August 9, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Harry Atchley Superintendent of Schools Encino Rural Independent School 
District Encino, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

In view of the facts presented in the analysis, has a certain school teacher retained 
tenure rights with the Encino Rural Independent School District, so as to allow her to 
teach in such district during the 1960-61 school year?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*523} ANALYSIS  

A certain teacher taught in the schools under the control of the Encino Rural 
Independent School District for a sufficient number of years prior to the 1959-60 school 
year to acquire tenure rights with such district. She was refused a contract for the 1959-
60 school year on the basis that she was then pregnant and would be required to take 
maternity leave for such year. She opposed taking such a leave and went before the 
State Board of Education requesting that she be allowed to teach. The State Board 
instructed the Encino Board to hold a formal hearing on the matter and this was done 
with the teacher present at the hearing. The hearing resulted in an affirmance of the 
previous position of the Encino Board and she was ordered to take such one-year 
maternity leave. She did not appeal the decision of the Encino Board to the State Board. 
She gave birth to a child early in the 1959-60 school year and shortly thereafter was 
employed as a teacher by another school system for the remainder of the school year. 
She taught in that system for the remainder of the 1959-60 school year. She now 
wishes to resume teaching in the Encino schools for the school year 1960-61. You 
question whether she may teach in the Encino schools for the 1960-61 school year and 
retain tenure rights heretofore acquired.  

The teacher tenure law of the State of New Mexico is found at § 73-12-13 N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.). It provides generally that a teacher cannot be dismissed 
without a hearing before the local board of education after notice, if such teacher has 
taught for the same governing board of education for three consecutive years and holds 



 

 

a contract for the completion of the fourth consecutive year. The teacher is allowed an 
appeal to the State Board of Education from an adverse ruling of the local board based 
upon the hearing and is allowed a further appeal from an adverse State Board ruling to 
the District Court, at which time a trial de novo is to be had on all matters of fact and 
law.  

If the action of the Encino Board had amounted to a dismissal of the teacher, some 
question could arise as to the legality of its procedure in this case. However, we see no 
need to go into this question since a local board of education clearly has the power to 
require that a teacher take an involuntary maternity leave at least in cases where such 
teacher has knowledge of the board's maternity leave policy before entering into a 
contract to teach for the ensuing school year. Board of School Directors v. Snyder, 
346 Pa. 103, 29 A. 2d 34; 78 C.J.S., Schools and School District, § 203. Therefore, our 
opinion is that the Encino Board legally required in this instance that the teacher take a 
one-year maternity leave of absence.  

Since the Encino Board merely ordered the teacher to take an involuntary one-year 
leave of absence {*524} it follows that the board left open to the teacher the right to 
return and teach in Encino after the year's leave of absence has elapsed. The teacher 
would have held a contract to teach but for the action of the board and in our opinion 
retained previously acquired tenure rights.  

The question then is whether the teacher has waived or otherwise relinquished these 
rights by any action on her part subsequent to being granted a maternity leave. In our 
opinion, she has not. It has been held that the failure to request a leave of absence with 
full knowledge of local school board rules to the effect that such a failure amounts to an 
abandonment of tenure rights, constitutes a waiver of such rights. State ex rel. Peters 
v. Sleeman, et al., 229 Wis. 252, 282 N.W. 19. However, the mere acceptance of a 
teaching position and performance of such teaching duties in another school district 
does not amount to such a waiver, Engel v. Mathley, 48 N.E. 2d 463 (Ind. App.).  

In our opinion, the doctrine of the Engel case is applicable here, especially in view of 
the fact that the teacher did not want to take maternity leave, but was required by the 
board to do so.  

By: Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


