
 

 

Opinion No. 60-154  

August 31, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Walter R. Kegel District Attorney First Judicial District Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a county school superintendent accept employment as a full-time teacher in a 
municipal school district while retaining his position as county school superintendent, if 
he does not accept a salary for his services as a teacher?  

CONCLUSION  

While the two positions are legally compatible, the duties of an active, full-time teacher 
would so interfere with the duties of a county school superintendent that he would be 
rendered subject to removal from the office of superintendent.  

OPINION  

{*541} ANALYSIS  

Your question poses three legal issues. Is the office of county school superintendent 
legally incompatible with employment as a municipal school teacher? Does the 
acceptance of employment as a municipal school teacher have the effect of a 
resignation of the office of county school superintendent? And, finally, do the duties of 
an active, full-time teacher so interfere with the duties of a county school superintendent 
that the superintendent would be subject to removal from office upon performing the 
duties of a teacher? We answer the first two questions in the negative and the last in the 
affirmative.  

Firstly, we will deal with the question whether the office of county school superintendent 
is compatible with employment as a municipal school teacher, for, if not, then a vacancy 
occurs in the office of county school superintendent immediately upon such person's 
accepting employment as a teacher. See N.M.S.A., 1953 Compilation, § 5-3-1 (8). Any 
such vacancy may be filled by the Board of County Commisioners under the provisions 
of N.M.S.A., 1953 Comp. § 5-3-2.  

A leading case defining incompatibility of office in New Mexico is Haymaker v. State ex 
rel McCain, 22 N.M. 400 (1917). The court said:  



 

 

"In legal contemplation, incompatibility between two offices is an inconsistency between 
the functions of the two. The offices must subordinate, one to the other, and they must, 
per se, have the right to interfere with the other before they are incompatible."  

{*542} and,  

"The incompatibility between two offices, which upon the acceptance of the one by the 
incumbent of the other operates to vacate the latter, is not simply a physical 
impossibility to discharge the duties of both offices at the same time, but it is an 
inconsistency in the functions of the two offices, as where one is subordinate to the 
other, or where a conthariety and antagonism would result in the attempt by one person 
to faithfully and impartially discharge the duties of both."  

In Opinion of the Attorney General No. 2739, November 27, 1920, it was held that the 
office of county superintendent of schools was incompatible with a position as teacher in 
the public schools of the county in which the superintendent was elected. The basis of 
that ruling was that the county superintendent of schools was a member of the county 
board of education, and, as such, would be empowered to pass on his own teaching 
contract.  

Municipal school districts are autonomous bodies, independent from county school 
districts, and have all the powers of county school districts, including the power to 
employ teachers. See N.M.S.A., 1953 Compilation, § 73-10-2. Thus, a contract to teach 
for a municipal school district does not come within the rule of Opinion of the Attorney 
General No. 2739, supra, because the county school superintendent has no power over 
the contracts of municipal school districts. The office of county school superintendent 
and the position of municipal school teacher, then, are not contrary to each other, are 
not subordinate, one to the other, nor does either have power to interfere with the other. 
It follows that they are not incompatible.  

Holding the two positions compatible does not mean that the same person may perform 
both functions. It is possible that the acceptance of employment as a municipal school 
teacher will result in a resignation of the office of county school superintendent. If a 
resignation results, a vacancy in the office occurs under N.M.S.A., 1953 Compilation, § 
5-3-1 (7). The resignation may be express, or it may result by operation of law. Your 
facts disclose that there has been no express resignation of the office of county school 
superintendent. But, N.M.S.A., 1953 Compilation, § 5-3-40 provides for resignation by 
operation of law where the incumbent of a public office accepts another public office of 
public employment, or private employment, for which a salary or compensation is 
authorized, and, by reason of accepting such office or employment, the incumbent fails 
for a period of thirty (30) successive days or more to devote his time to the usual and 
normal extent during normal working hours to the performance of the duties of such 
public office. It seems, necessarily, that employment as an active school teacher would 
prevent the discharge of the duties of county school superintendent during normal 
working hours, for, by § 73-5-2, N.M.S.A., 1953 Compilation the employed and elected 
county school superintendent must devote all their time to the performance of their 



 

 

official duties. While this physical impossibility to perform both functions does not result 
in incompatibility between the two, the performance of the duties of an active school 
teacher would so interfere with the duties of a county school superintendent that a 
resignation by operation of law is likely. But note that this resignation will only occur 
after thirty (30) successive days of failure to perform the duties of superintendent. 
Performance of those duties once in each thirty days would prevent the resignation. 
Note also that if the county school superintendent is employed as a school teacher in 
name only, but performs no teaching duties and spends full time performing the duties 
of superintendent, no resignation at all will occur.  

{*543} If a resignation by operation of law has occurred, or occurs in the future, it will be 
well to bear in mind the provisions of Article XX, § 2 of the Constitution of New Mexico, 
and the decision of the Supreme Court of New Mexico in Haymaker v. State ex rel. 
McCain, supra. The creation of a vacancy in an office does not, ipso facto, terminate the 
right of the incumbent to hold the office. Under the constitutional provision cited, every 
officer, unless removed, holds his office until his successor qualifies. In the Haymaker 
case, supra, the court held that quo warranto would not lie to oust the holder of a public 
office who had accepted employment that was held to be incompatible with the office 
she held. The court ruled that it had no power to oust her from office until her successor 
qualified. In our case, if a resignation by operation of law occurs, or has occurred, the 
incumbent superintendent is still entitled to hold office until such time as his resignation 
is accepted by the Board of County Commissioners and a successor is appointed and 
qualifies.  

Having held that the positions in controversy are compatible, and do not necessarily 
result in a resignation by operation of law, we turn to the question whether a county 
school superintendent, by accepting employment as a municipal school teacher, 
thereby renders himself subject to removal from office. If so, by virtue of N.M.S.A., 1953 
Compilation § 5-3-1 (2), a vacancy occurs in that office upon removal.  

Removal of local public officers is governed by the provisions of N.M.S.A., 1953 
Compilation, §§ 5-3-1 through 5-3-3, and include county officers. Causes for removal 
from office are set forth in § 5-3-4, and include, among others, the following cause 
appearing in subsection (2).  

"2. Failure, neglect or refusal to discharge the duties of the office, or failure, neglect or 
refusal to discharge any duty devolving upon the officer by virtue of his office."  

The foregoing is the only cause among those listed that applies to the facts as 
presented to us. No particular period of time of failure, neglect, or refusal to perform is 
required for removal, as there is under the provision for resignation by operation of law. 
Under this section, the failure, neglect, or refusal to perform even a single duty 
devolving upon the holder of the office may be grounds for removal. Thus, if accepting 
employment as a municipal school teacher results in the failure, neglect, or refusal of 
the county school superintendent to perform any or all of the duties of his office, he is 
subject to removal. That this will result seems clear. By law the county school 



 

 

superintendent is required to spend his full time in the duties of that office. See § 73-5-2, 
supra. By teaching, even for one day, he is not fulfilling his duty to devote full time to the 
office of superintendent, and would be subject to removal. Again, however, if the 
superintendent is employed as a teacher in name only, performs no teaching duties, 
and spends full time performing the duties of superintendent, he is not subject to 
removal.  

In conclusion, the office of county school superintendent is compatible with employment 
as a municipal school teacher. Such employment will result in a resignation by operation 
of law of the office of county school superintendent if it causes the superintendent to fail 
for thirty successive days to devote full time to his office. Employment as a teacher may 
also render the superintendent subject to removal from office if it results in the failure, 
neglect, or refusal of the superintendent to discharge any or all of the duties devolving 
on him by virtue of his office.  

By: Norman S. Thayer  

Assistant Attorney General  


