
 

 

Opinion No. 60-200  

October 18, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Honorable Murray A. Hintz, Director Department of Public Welfare P. O. Box 1391 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. Will the eligible individuals under the new program of medical assistance for the aged 
be considered as recipients of public assistance and thereby fall within the provisions of 
the restriction on the expenditures of state monies for hospitalization of these 
individuals?  

In the event your answer to the first question is that we cannot exceed $ 18.50 a day 
under the medical assistance program, will you rule on the second question?  

2. Can a hospital which has been paid a total of $ 18.50 per day by this department 
collect additional monies from our clients if the all inclusive per diem cost of that hospital 
exceeds $ 18.50 per day?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*608} ANALYSIS  

The pertinent portion of Sec. 11-4-4 (P.S.) N.M.S.A., 1953 Comp., being the general 
appropriation act for the 1959-61 biennium, reads as follows:  

"Restriction on expenditure, -- no part of the appropriation {*609} hereby made to the 
department of public welfare shall be used to pay or process the payment of any 
hospital care of recipients of public assistance at a rate higher than eighteen dollars and 
fifty cents ($ 18.50) per day."  

The phrase "recipients of public assistance" embraced in 14-4-14 (P.S.) supra, is of 
course the crux of the problem as posed in both your questions numbers 1 and 2.  



 

 

The pertinent paragraphs of Sec. 13-1-1, N.M.S.A., 1953 Comp., provide:  

e) "Recipient" means a person who has received assistance under the terms of this act.  

(f) "Old age assistance" means money payments to aged persons in need.  

(l) "Public Welfare" means and includes all forms of public assistance and specific 
services provided for in this act.  

(m) "Public Assistance" means any service, aid, assistance, or relief, whether monetary 
or otherwise, granted to a needy individual by the state department of public welfare.  

The pertinent paragraphs of 13-1-4, N.M.S.A., 1953 Comp., provide:  

(a) Administer old age assistance -- and general relief.  

(e) Cooperate with the federal government, in matters of mutual concern, pertaining to 
public welfare and public assistance.  

(g) Act as the agent of the federal government in welfare matters of mutual concern in 
conformity with the provisions of this act, and in the administration of any federal funds 
granted to this state, to aid in the furtherance of any such functions of the state 
government.  

(j) Administer such other public welfare functions as may hereafter be assumed by the 
state. We find no decision of the New Mexico Supreme Court bearing upon the 
questions involved herein.  

This office in it's Opinion No. 5631, dated January 9, 1953, held that the state welfare 
department has authority under existing legislation to adopt rules and regulations 
providing for "welfare standards" required under new federal legislation. This opinion is 
in point as regards new federal legislation which may be enacted from time to time such 
as the instant legislation, "Grants to states for Old Age Assistance and Medical 
Assistance for the aged."  

Likewise our Opinion No. 5740 issued December 28, 1951 provides that the state law is 
sufficiently elastic to permit compliance with changes in the Federal Social Security Act 
and the State Board of Public Welfare, by adopting a proper regulation, can conform the 
state law to the federal requirement that, in determining need of the applicants seeking 
aid to the blind, their first $ 50.00 of income earned shall be disregarded. This opinion is 
in point except it covered aid to the blind whereas the instant question is medical aid for 
the aged. In our Opinion # 57-26, issued February 14, 1957, in unnumbered Par. 2 of 
page 2, it was stated as regards Art. 8, Sec 14, New Mexico Constitution providing that 
donations to or in aid of persons are not allowed:  



 

 

"However, under the proviso, care and maintenance may be provided to "sick and 
indigent" persons. It is our view that such care and maintenance, may be extended to 
those who are either sick or indigent. It would not seem necessary that a person, in 
order to secure such assistance, be both sick and indigent. Thus, it may be that the 
state could constitutionally provide assistance to sick persons without reference to 
financial ability to pay for medical care."  

In our Opinion No. 58-135 issued June 23, 1958, in answer to question {*610} 2 of 3 of 
a series of questions propounded by the State Department of Health, we held in the 
affirmative in answer to the question "may the Department of Health use its monies to 
provide drugs to persons who are ill with tuberculosis but not indigent?  

On page two of the last cited opinion, in unnumbered Paras. 1 and 2 we quoted with 
approval the holding in our Opinion No. 57-26.  

While it is our understanding that a very limited number of our sister states have 
enacted legislation somewhat in line with the new federal legislation covering medical 
aid to the aged, we deem it unwise and unnecessary to resort to the statutes and 
decisions of such states inasmuch as our own statutes and the opinions of this office 
are sufficient.  

We therefore answer your question No. 1 in the affirmative.  

As to your question No. 2 we find no New Mexico Statutes prohibiting a hospital from 
collecting or attempting to collect its excess per diem charges over and above that paid 
by the Department of Welfare. Neither have we found any New Mexico cases involving 
the proposition. Our search of the encyclopedias has furnished no enlightenment.  

Therefore, since we can find no legal prohibition on excluding the right of a hospital to 
collect the difference between $ 18.50 per day all-inclusive per diem costs and their 
actual certified costs for the recipient of Medical Assistance for the aged, our answer is 
in the affirmative.  

By: Carl P. Dunifon  

Assistant Attorney General  


