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TO: John A. Anderson City Attorney P. O. Box 1087 Lordsburg, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. In the absence of an appropriate municipal ordinance, may a municipal judge punish 
for a contempt committed in his presence during court?  

2. May the local governing body, by ordinance, provide that the municipal judge may 
punish for contempt committed in his presence and fix the penalty up to $ 300 or 90 
days fine or confinement as in the case of other ordinance violations?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes, see analysis.  

OPINION  

{*574} ANALYSIS  

It is our opinion that a municipal court may punish for contempt committed in his 
presence during court in keeping with § 37 -- 1-2, N.M.S.A., 1953. (PS). This section 
reads as follows:  

"Jurisdiction. -- Such municipal court shall have jurisdiction over all offenses and 
complaints arising under the ordinances and laws of such cities and towns and shall 
have power to issue subpoenas and warrants and the power to punish for contempt."  

In answering question No. 2, Section 14-21-26 reads as follows:  

"To provide by ordinances in regard to the relation between all the officers and 
employees of the corporation in respect to each other, the corporation and the people."  

Since the above quoted section empowers municipalities to provide by ordinance in 
regard to the relation between officers and the people, a municipality may pass an 
ordinance giving the municipal judge authority to fine for contempt provided jurisdiction 
is not exceeded, to-wit: $ 300 fine or 90 days jail sentence.  
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