
 

 

Opinion No. 60-201  

October 27, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. John M. Lenko City Attorney Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May the City of Las Cruces assess a license tax against the holders of club liquor 
licenses within the municipality pursuant to existing Las Cruces city ordinances?  

CONCLUSION  

No. It is not possible under the particular ordinances now in effect.  

OPINION  

{*610} ANALYSIS  

It is abundantly clear that municipalities have the power to impose a license tax against 
holders of club liquor licenses if the requirements of Section 46-4-2, N.M.S.A., 1953 
Compilation have been complied with. That section provides in pertinent part as follows:  

"Municipalities within or composing local option districts are hereby empowered, by duly 
adopted ordinance, to impose an annual nonprohibitive municipal license tax upon the 
privileges of persons holding state licenses under the provisions of this act to operate 
within such municipalities as retailers, dispensers or clubs.. . ." (Emphasis added)  

It should be noted in passing that the three types of licenses referred to above, 
represent categorization which recurs throughout the alcoholic beverages sections 
{*611} of the statutes. Since we recognize the power of municipalities to so tax pursuant 
to "duly adopted ordinances", it remains for us to ascertain whether the Las Cruces 
ordinances permit the tax which is the subject of this opinion.  

In order to answer the instant question it is necessary that certain Las Cruces 
ordinances be set forth in full.  

"8-122. ALCOHOLIC LIQUORS -- LICENSE. It shall be unlawful for any person on his 
own behalf or as agent for another person except a licensed New Mexico wholesaler, 
rectifier, or the agent of either, to sell or offer for sale any alcoholic liquors in the City of 
Las Cruces, New Mexico, until he shall have secured a license therefor and shall have 
paid to the City Clerk the license fee provided to be paid."  



 

 

"8-123. AMOUNT OF FEE. Every applicant for a license, before receiving such license 
shall pay to the City Clerk the following designated license fee for each place of 
business in the City of Las Cruces:  

(a) Licenses provided herein are, retailers and dispensers.  

(b) Retailers' License $ 350.00  

(c) Dispensers' License 700.00  

"8-124. RETAILERS. The term "Retailer" shall mean any person selling, offering for 
sale, or having with intent to sell, alcoholic liquors for consumption off the premises of 
the licensee in unbroken packages containing less than five gallons."  

"8-125. DISPENSER. The term "Dispenser" shall mean any person selling, offering for 
for sale, or having with intent to sell, alcoholic liquors by the drink, or in packages 
containing less than five gallons."  

It will be noted that Ordinance 8-123 provides license fees of $ 350.00 for retailer's 
license and $ 700.00 for dispenser's license but does not specify a fee for club licenses. 
It might be argued that the language or Ordinance 8-122 is broad enough to make 
holders of club licenses liable for the payment of the dispensers' license. However, it is 
our conclusion that the definition of "dispenser" found in Ordinance 8-125 does not 
permit an interpretation which would include therein holders of club licenses. This is for 
the reason that the term "dispenser" includes only those selling "alcoholic liquors by the 
drink, or in packages containing less than five gallons." Sales by club licensees are 
governed by Section 46-5-11, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). That section restricts 
the owners of such licenses to selling "alcoholic liquor by the drink for immediate 
consumption on the premises of such club, . . ." We hold that since, by statute, holders 
of club licenses are prohibited from selling in packages and for use off the premises, 
they cannot properly be said to be included in either of the definitions of the city 
ordinances.  

We feel that further credence is given to this view by the fact that the terms "retailer" 
and "dispenser" are defined by the ordinance in substantially the same language used 
by the statute. See Section 46-1-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). Furthermore, we 
are led to believe that while the subject ordinances have been in force for some time, 
holders of club licenses have not been considered as subject to the license tax. We 
urge that before seeking to tax such licensees. the ordinances must be amended to 
specifically subject club licensees to the tax and to specify the amount of such tax. The 
city should be aware of a further provision of Section 46-4-2, quoted in part above, to 
the effect that "the {*612} amount of such license tax and the dates and manner of the 
payment thereof shall be fixed on or before the first day of June of each year by the 
ordinance imposing the same." (Emphasis added) It is apparent from this last quoted 
language that considerable specificity is required in such ordinances.  



 

 

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


