
 

 

Opinion No. 60-185  

October 7, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Paul Marbry Chief Supervisor New Mexico Dry Cleaning Board 325 Korber 
Bldg. Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Does the Supervisor of the State Dry Cleaning Board have authority to inspect a dry 
cleaning plant doing business within the State of New Mexico but which is physically 
located outside the State of New Mexico?  

2. May the State Dry Cleaning Board refuse to issue a license for a plant which does not 
meet the minimum safety requirements of the Board?  

3. What is the venue for action by the Board seeking enforcement of its rules and 
regulations?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

3. See analysis.  

OPINION  

{*583} ANALYSIS  

It appears that the factual situation giving rise to the questions raised by you is that a 
dry cleaning proprietor who has been licensed to operate a press shop in a New Mexico 
community has recently opened a dry cleaning shop just across the state line from New 
Mexico. He currently is doing his dry cleaning work in this out-of-state shop but bringing 
such cleaning back into the New Mexico area for the pressing and delivery of the 
finished items. The out-of-state shop is not licensed by you and appears to be inferior to 
the minimum health and safety requirements of similar shops located in New Mexico. 
You are in doubt as to what authority you may exercise over this out-of-state shop.  

In considering your questions, I should first like to point out Sec. 67-18-2, N.M.S.A., 
1953 Comp., and, particularly, subsection (f) wherein "nonresident outlets", as that term 



 

 

is used in the Dry Cleaning Act, is defined. The definition is certainly broad enough to 
include a plant such as that you have described as being located across the state 
boundary. Next, I should like to direct your attention to Sec. 67-18-8, N.M.S.A., 1953 
Comp., and, particularly, subsection (d) which in turn requires the licensing of each such 
nonresident outlet.  

Thus, it is my conclusion that your authority is broad enough to include situations such 
as that you have described wherein a nonresident plant is doing business within the 
State of New Mexico. The reference statute directs you to license such establishments 
and, as a part of the investigation preliminary to licensing under your rules and 
regulations, you must investigate to ascertain that the minimum requirements relative to 
health and safety as promulgated by your Board are complied with. This also includes 
the authority to make certain that these minimum requirements continue to be complied 
with after licensing.  

I might further point out that the authority of your Board to promulgate rules and 
regulations relating to matters of such nature was tested in the case of State ex rel. 
New Mexico Dry Cleaning Board v. Cauthen, 48 N.M. 436, 152 P. 2d 255. Our 
Supreme Court concluded therein that such legislative authorization was a lawful 
delegation of authority and that the exercise of the same was proper {*584} under the 
police power of the State. Therefore, there can be no question but that your Board has 
the power to adopt rules and regulations providing for the safety and health of those 
working in establishments of this nature as well as the general public.  

Therefore, it is our conclusion that a nonresident outlet engaged in the dry cleaning or 
pressing business, as defined in your Act, must, before doing business in this State, 
obtain a license permitting such an endeavor. It is our further conclusion that preliminary 
to issuing such a license you may require compliance with all your rules and 
regulations, including those relating to health and safety.  

In response to your third question above, the answer is really twofold. First, if your effort 
is directed to assessing the penalties imposed for violation of your written orders 
including rules and regulations, then such efforts must be made in the county where the 
offense is committed. See Sec. 67-18-12, N.M.S.A., 1953 Comp. In addition to such a 
remedy, however, your Board shall have the authority to revoke or suspend the license 
of any person, firm or corporation "knowingly violating any rule or order of the Board." 
Sec. 67-18-12, supra. Of course, before revocation or suspension, notice and hearing 
must be provided as required by law. This requirement would be as now provided for 
under the Uniform Licensing Act, 67-26-1, et seq., N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.). As a 
further remedy, it appears that the Board may seek an injunction against the person, 
firm or corporation violating any of its orders including rules and regulations 
promulgated by the Board. Such injunctive relief must be sought in the district (meaning 
judicial district undoubtedly) wherein the offense or violation occurred. See Sec. 67-18-
12, supra.  



 

 

Thus, in summary of our answer to your third question, it appears that the Board may 
seek relief through any of three means against violations such as you have described, 
the first being through criminal proceedings in the county where it is alleged an offense 
has been committed, the second being through suspension or revocation of an existing 
license through the administrative procedures act and third, through injunction in the 
judicial district wherein the violation occurred.  

I trust this answers your inquiries but should you have further questions, we shall be 
pleased to discuss them with you.  

By: Thomas O. Olson  

First Assistant Attorney General  


