
 

 

Opinion No. 60-205  

October 27, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Honorable T. E. Lusk State Senator Eddy County Carlsbad, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. If Senate Joint Resolution No. 2 designated as Constitutional Amended No. 5 in in 
the Laws of 1959 is adopted by vote of the electorate at the general election to be held 
November 8, 1960, will the executive officers elected be elected for a term of two years 
or a term of four years?  

2. If an executive officer as identified in the amendment serves a two-year term 
beginning January 1, 1961, will the fact that he will have served four years prevent his 
running for reelection to the same or any other executive post as therein identified in the 
general election of 1962?  

CONCLUSIONS  

1. Two years.  

2. No.  

OPINION  

{*617} ANALYSIS  

We have been unable to find any precise authority treating with the above question. 
However, in responding thereto, we believe that certain general principles of 
constitutional law are applicable. Our Supreme Court had occasion to say in Flaska v. 
State, 51 N.M. 13, 18, 177 P. 2d 174, as follows:  

{*618} "If the language used in the provisions in question is plain and defined and free 
from ambiguity, when taken in its plain and ordinary sense, there is no occasion for 
construction of it."  

Similarly, the Supreme Court of the United States in U.S. v. Sprague, 282 U.S. 716, 
731, 75 L. Ed. 640:  

"The Constitution was written to be understood by the voters; its words and phrases 
were used in their normal and ordinary as distinguished from technical meaning; where 



 

 

the intention is clear there is no room for construction and no excuse for interpolation or 
addition."  

Applying the above general principles to the proposed amendment, we believe that the 
answers to your questions become obvious.  

In answer to your first question, second paragraph of Section 2 of the proposed 
amendment is pertinent. It reads as follows:  

"Elective state executive officials shall be elected for four-year terms at the first 
general election following the adoption of this amendment and at the general 
election every four years thereafter. Prior to the first general election following the 
adoption of this amendment, elective state executive officers shall serve terms of two 
years." (Emphasis supplied.)  

There are said to be three occurrences or events upon which a constitutional 
amendment becomes effective in the absence of specific language prescribing the date 
the amendment is to take effect. The first of these is following the Governor's 
proclamation as to the adoption of a constitutional amendment. The second is following 
the canvass of the vote and, lastly, following the closing of the polls on election day. 
See 11 Am. Jur. Constitutional Law, Sec. 38. Of course, each of these assumes a 
favorable vote on the proposed constitutional amendment. We believe that in 
responding to your questions, it is unnecessary to determine which of these rules is 
followed in New Mexico since the earliest that the constitutional amendment could 
become effective is upon the closing of the polls on election day. Applying this rule to 
the clear and unambiguous language of the proposed amendment, it becomes obvious 
that the first general election following the adoption of this amendment would be that to 
be held two years hence and, therefore, the amended term of office will become 
effective after that election. It follows that our answer to your first question is that those 
executive officers elected on November 8, 1960 and described in the proposed 
Constitutional Amendment No. 5 will be elected for the term prescribed in Art. V, Sec. 1, 
of our Constitution as it now exists, that is, for a term of two years.  

In responding to your second question, Subsection B of Section 1 of the proposed 
amendment is pertinent. It reads as follows:  

"Such officers shall, after having served two consecutive 4-year terms, be ineligible 
to hold any state office for four years thereafter." (Emphasis supplied).  

Again applying the above enunciated principles, the answer appears obvious to this 
office. Subsection B, if adopted in substitution for the existing second paragraph of 
Section 1, Article V, will provide the only limitation upon eligibility insofar as prior terms 
of office are concerned. This amendment clearly states that this limitation applies only 
"after having served two consecutive 4-year terms". Current executive office holders are 
not now serving 4-year terms and would not fall within the words of limitation and, 
therefore, Subsection B would not be applicable. Therefore, our conclusion is that if 



 

 

Constitutional Amendment No. 5 is adopted, current executive office {*619} holders as 
therein described will not be ineligible to run for an additional term or terms of four years 
at the general election to be held in November, 1962, and following because of current 
service in the executive department.  

By: Thomas O. Olson  

First Assistant Attorney General  


