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December 2, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Richard H. Robinson Legal Division Bureau of Revenue Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is terminal leave available to employees of the executive department of the State 
Government where they are involuntarily terminated or dismissed for cause?  

2. Is terminal leave available to employees of the executive department of the State 
Government where they resign voluntarily?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, see analysis.  

2. Yes.  

OPINION  

{*632} ANALYSIS  

The answers to your two questions are controlled by the Rules and Regulations of the 
State Personnel Board. These Rules and Regulations were adopted pursuant to the 
authority granted by the Personnel Act, Chapter 205, Laws of 1959, compiled as Secs. 
5-4-18 through 5-4-27, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS). In accordance with the Personnel 
Act, the Governor appointed a State Personnel Board composed of seven members 
and charged the Board with the responsibility of establishing a State Personnel office 
and drafting rules and regulations for the classification and compensation of all 
employees in the executive agencies of the State.  

Turning to the regulations themselves, we feel that your questions were substantially 
answered by Rule VIII, subparagraph 5. We first consider the third paragraph of that 
subsection which reads as follows:  

"Any employee separated for cause may be paid any unused portion of his annual leave 
at the discretion of the appointing authority."  

This paragraph requires an affirmative answer to your first question. Payment for 
unused annual leave is certainly available to affected employees, although it is within 



 

 

the discretion of the appointing authority to allow or disallow it. In order that the opinion 
of this office may be more readily construed, we quote subsection 4 -- "Dismissals", 
under the section entitled "Separations":  

"The appointing authority, after notice in writing to an employee, stating specific reasons 
therefor, may dismiss any employee for any of the following reasons:  

{*633} a. Negligent or inefficient in his duties;  

b. Physical or mental unfitness for his duties;  

c. Insubordination;  

d. Criminal, infamous, immoral, or disgraceful conduct;  

e. Any course of conduct tending to interfere with the efficient functioning of the 
department;  

f. Addiction to narcotics or excessive use of intoxicating beverages;  

g. Making a false statement in any material fact or practicing any deception or fraud in 
securing or continuing his employment;  

h. Intentional or deliberate violation of any rule, order or regulation of the department;  

i. Conviction of any crime involving moral turpitude. When such conviction is final, the 
employee shall have no recourse to appeal;  

j. At the convenience of the appointing authority to preserve departmental unity."  

It will be noted that while it is within the discretion of the appointing authority to allow or 
disallow such terminal pay if the employee is dismissed for cause, that employee may 
not be dismissed summarily. The regulations clearly require that notice in writing be 
given to such employee stating the specific reasons for dismissal.  

Your second question was directed to the availability of terminal leave pay to employees 
who have voluntarily resigned. An affirmative answer to this question is required by 
paragraph 2 of Rule VIII, subsec. 5, which states as follows:  

"Any employee who is separated without fault or delinquency on his part shall be paid 
for any unused portion of his annual leave and this amount shall not exceed one 
month's pay."  

This section is mandatory and leaves no discretion in the appointing authority. The only 
limitation upon such an employee's right to payment for accumulated annual leave is 



 

 

found in Part B of subsection 1 entitled "Resignations" found under the general heading 
of "Separations' in the Rules and Regulations. Said subsection B reads as follows:  

"When an employee resigns without giving two weeks advance notice or without giving 
written notice to the appointing authority, accumulated annual leave will be paid the 
employee at the discretion of the appointing authority."  

In summary, we conclude that terminal leave pay is available to involuntarily terminated 
employees at the discretion of the appointing authority. Terminal leave pay is available 
to voluntarily resigning employees as a matter of right. The only limitations upon the 
power of the appointing authority to dismiss are that notice must be given in writing to 
the dismissed employee and an authorized reason for dismissal must be stated therein. 
The only limitation on the right of the voluntarily resigning employee to terminal pay is 
the requirement that he must give 14 days' notice to the appointing authority.  

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


