
 

 

Opinion No. 60-189  

October 13, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Benny Sanchez Commissioner Department of Motor Vehicles Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May you as Commissioner of Motor Vehicles distribute automobile license 
registrations as well as perform other functions of your office through salaried 
employees of the Motor Vehicle Department rather than through agents and agent 
offices?  

2. If such services can be performed by salaried employees, may your office collect the 
administrative service fees presently collected by the agents and deposit such fees in 
the general fund?  

3. If these services may be provided by salaried employees, may you seek emergency 
increases in your budget to cover the increased expenses of your office?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

3. Yes.  

OPINION  

{*590} ANALYSIS  

Your inquiry is precipitated by your belief that the efficiency in the handling of motor 
vehicle registrations and certificates of title may be increased in some areas through 
administration of these services by your office and salaried employees on your staff 
rather than through appointed agents acting in your behalf. Section 64-2-18, N.M.S.A., 
1953 Comp., authorizes you to appoint agents to act in your behalf to receive all 
applications for registrations and to collect all fees and revenues and issue all licenses 
or permits and otherwise carry out the duties imposed upon you by law. However, this 
authority is given you when you deem "it necessary for the purpose of effecting 
economy in carrying out the functions of his (your) division and for the purpose of 



 

 

providing necessary service to the people of this state." It further is provided in that 
same section that this may be accomplished in "counties, communities or areas where 
the commissioner maintains no regular supported office to provide such service." It thus 
becomes clear from the authorizing legislation for the appointment of agents that it is 
contemplated that such appointments should occur only upon determination by you that 
economies can be effected and services may be improved by such appointments. It is 
inherent in this statute as well as the remaining sections of Art. II, Chapter 64, that your 
office may provide these services through salaried employees if it is believed by you to 
be more efficient and economical to do so. Therefore, our conclusion to your first inquiry 
is in the affirmative.  

In answer to your second question, may I refer you to Sec. 64-2-20, N.M.S.A., 1953 
Comp. This section is the one authorizing you to establish a schedule of administrative 
service fees which may be collected by "agents" to defray the costs of operation of the 
"agents' offices and of rendering service to the public." This is the sole authority for the 
collection of this administrative service fee and in our opinion is exclusive for those 
offices operated by appointed agents. Now, it is possible that subsection (b) of Sec. 64-
2-4, N.M.S.A., 1953 Comp., could be construed as authorizing you to adopt  

and enforce rules and regulations which would prescribe such an administrative fee to 
be assessed by your staff employees as well. This section generally sets forth your 
authority to provide for rules and regulations "as may be necessary to carry out the 
provisions of this act." However, since your office is the subject of an appropriation by 
the legislature and it must be assumed it was their intent that your office should operate 
within the limits of this appropriation, it is our opinion that the subsection may not be so 
construed as to authorize the assessment of such fees by staff employees. We believe 
that such authority should be specifically defined as was done in connection with the 
operation of an agent's office.  

In response to your third question, I merely point out that you may seek an emergency 
increase to fulfill your budgetary needs from the State Board of Finance. However, you 
should bear in mind that the funds made available to the State Board of Finance for 
budgetary increases are available "for emergencies and necessary expenses affecting 
the public welfare" only. The question of whether your needs involve an emergency or 
affect the public welfare is dependent upon facts not known to us and furthermore is, in 
the last analysis, for determination by {*591} the State Board of Finance within available 
appropriations.  

By: Thomas O. Olson  

First Assistant Attorney General  


