
 

 

Opinion No. 60-198  

October 17, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Dan Sosa, Jr. District Attorney Third Judicial District Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

After the filing of a petition asking that an election be held submitting the question of 
rejection or approval of a municipal sales tax ordinance adopted pursuant to Section 14-
42-25 N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), how soon should such election be held?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

{*603} ANALYSIS  

The question herein considered calls for an interpretation of Section 14-42-25, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) which authorizes municipalities to enact ordinances 
providing for municipal sales taxes. The second paragraph of said section provides as 
follows:  

"No ordinance of the governing board of the municipality relating to a municipal sales 
tax shall go into effect until sixty (60) days after its passage. If at any time within the 
sixty (60) days a petition signed by ten per cent (10%) of the registered voters is 
presented to the governing body, asking that the measure in question be submitted to a 
vote of the people for adoption or rejection, said measure shall not go into effect until an 
election shall have been held as petitioned. It shall be the duty of the governing body 
of the city to provide for such election within thirty (30) days of the filing of the 
petition." (Emphasis supplied.) Our interpretation of the emphasis portion of the above-
quoted statutory language is specifically requested.  

The question then is: Must the city hold the election asked for within thirty day of the 
filing of the petition, or is the thirty days merely the time within which the call for the 
election should be issued. Our conclusion is that the latter is the proper interpretation, 
and that the election itself need not be held within thirty days of the filing of such 
petition.  



 

 

First, while the critical language is somewhat ambiguous, a fair reading of it supports 
the conclusion that we favor. It is declared that the governing body shall "provide for 
such election within thirty (30) days . . ." (Emphasis added). If the Legislature intended 
that the election should be held within thirty days it could have specifically so-provided. 
We think it more likely that it was intended that the call or election proclamation be 
issued within thirty days.  

Furthermore, the legislative history of the subject statutory section lends support to our 
conclusion. The section was originally enacted by Laws of 1955, Chapter 233, Section 
2. In its original form there was no provision for protest petition and election. Section 14-
42-25 was amended by Laws 1957, Chapter 240, Section 2, which provided in part that 
in municipalities having less than seventy thousand population such taxes should be 
submitted to a vote of the qualified electors. Some procedures for the conduct of such 
election were set out in the statute and it was further provided as follows:  

{*604} "In all other respects such election shall be called, conducted and the returns 
thereof canvassed and certified in the same manner as municipal elections."  

The 1959 amendment (Laws of 1959, Chapter 295, Section 1) eliminated the procedural 
provisions of the 1957 Act. Since the present section contains no guide for the calling 
and conduct of such elections, we must look to any general law which might govern.  

Section 14-14-1 through 14-14-5 instruct us as to the manner of conducting municipal 
elections. In the absence of specific legislation to the contrary, we must rule that the 
election contemplated by Section 14-42-25 should be conducted in accordance with the 
general municipal election statutes. Section 14-14-3, provides for the issuance and 
publication of the municipal election proclamation. However, it does not declare when 
the election itself must be held. It must therefore be concluded that in the instant 
situation the Legislature intended the setting of an election date to be within the 
reasonable discretion of the municipal governing body.  

In conclusion, we find that the thirty day period provided by statute is the period within 
which the election call or proclamation must be issued. The setting of an actual election 
date is within the reasonable discretion of the municipal governing body. It will be noted, 
however, that where a petition is duly filed the subject ordinance will not go into effect 
until after an election has been held.  

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


