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October 28, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Richard T. Whitley Assistant District Attorney Eighth Judicial District Clayton, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May school teachers sell merchandise to a school for which he teaches when such 
sales is in accordance with the Public Purchases Act?  

2. May a school purchase in-insurance from an agency that has as one of its principal 
stockholders a teacher employed in such school system?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. Yes.  

OPINION  

{*620} ANALYSIS  

At the outset, it should be noted that Opinion of the Attorney General No. 57-53, dated 
March 15, 1957, held that Section 6-5-6, N.M.S.A., 1953 Compilation repealed by 
implication Section 73-8-15, N.M.S.A., 1953 Compilation which prohibited teachers from 
selling to their employers or from being in any manner interested in a firm doing 
business with their employers. This leaves Section 6-5-6, supra, as controlling on this 
subject at the present time. That section reads:  

"No purchaser shall be or become personally financially interested, either directly or 
indirectly, in any purchase or contract covered by this act, and no purchaser shall act as 
agent for any person, firm or corporation in selling goods to {*621} or entering into a 
contract with any purchaser, provided nothing herein contained shall prevent 
purchases being made from any established concern, firm or corporation doing a 
general business in which a member of a board, commission, governing body, 
official, agent or employee, to which this act is applicable, is interested when the 
goods purchased as provided in this act [6-5-1 to 6-5-7] in the regular course of 
business or upon competitive bids at not to exceed the regularly established 
retail or list price and when such member or official receives no compensation or 



 

 

reward on account of the transaction other than from the profits of such 
business." (Emphasis Supplied)  

The above opinion held that members of boards of education can sell to the school 
system if the requirements of the above section are met -- that is, the person's business, 
or the business in which he has an interest, does general business in New Mexico and 
the goods are purchased in the regular course of business or upon competitive bids and 
otherwise made in conformity with the Public Purchases Act. We feel that this holding 
applies with equal force to the questions you have asked. There is less objection to a 
teacher selling to the school system than there would be to a member of the board 
selling to the school system. A member of the board is normally one of several who 
make the decisions of what to purchase and from whom. A teacher would not normally 
be involved in this decision-making process.  

We are of the opinion, therefore, that a teacher may sell or a business in which a 
teacher is interested may sell to the school system if the requirements of the Public 
Purchases Act, particularly, Section 6-5-6, are met.  

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


