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QUESTION  

QUESTION  

Can a mayor employ a deputy inspector, not qualified by the Plumbing Administrative 
Board, to take over city inspections where a state inspector is already making 
inspections?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*635} ANALYSIS  

The answer to your question can be found in § 67-22-16, N.M.S.A., 1953 Compilation 
(P.S.), which reads, in part, as follows:  

"No person shall hereafter be employed by any municipality in this state as a plumbing 
or gas inspector without having first secured from the board an inspector's certificate of 
qualification, except that any person who on the date that this act becomes effective is 
serving as a legally appointed municipal plumbing or gas inspector shall upon 
application be issued a certificate of qualification without examinations . . ."  

We deem it immaterial that a state inspector is already making inspections in the 
municipality, for the municipality may still employ its own inspector. See § 67-22-15, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). But, in our opinion, the quoted section clearly 
prohibits the employment by a municipality of a plumbing or gas inspector who has not 
first secured an inspector's certificate of qualification from the plumbing administrative 
board.  

By: Norman S. Thayer  

Assistant Attorney General  


