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QUESTION  

QUESTION  

Does a faculty member of a state educational institution, who is eligible to retire under 
the Educational Retirement Act, lose his retirement rights if he is discharged from 
school employment?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*636} ANALYSIS  

Faculty members of the University of New Mexico are eligible to retire under the 
Educational Retirement Act as regular members. Section 73-12-35, N.M.S.A., 1953 
Compilation (P.S.). You base your question upon the assumption that the faculty 
member in question has completed all the requirements for retirement. We assume, 
therefore, for the purposes of this opinion that the faculty member has met all the 
requirements of § 73-12-66 or 67, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), as regards 
earned service credit and age.  

As a general rule, public employees are not entitled to pensions or gratitudes as a 
matter of right; however, allowances paid to public employees from retirement funds, 
maintained in part by the employees, are not normally thought to be pensions nor 
gratitudes, but rather are given in consideration of services which are not fully 
compensated when performed. Talbott v. Independent School Dist. of Des Moines, 
230 Iowa 949, 299 N.W. 556. They are in this respect thought of as retirement "pay". 
Retirement pay or allowances constitute a part of an employee's compensation. 
Schieffelin v. Berry, 216 N.Y.S. 367, 217 App. Div. 451. Public employees normally 
acquire a vested right in these allowances; however, there is certainly no unanimity of 
opinion among the courts as to the time at which the right becomes vested. Courts 
generally hold that such an employee does not acquire a vested right in these 
allowances prior to the happening of the events or contingency upon which payments 



 

 

are to be made. Green v. West, 62 Ga. App. 584, 9 S.E. 2d 102; Retirement Boards 
of Allegheny v. McGovern, 316 Pa. 161, 174 A. 400.  

We turn now to your specific question. Under the authorities outlined above, we are of 
the opinion that benefits under the Educational Retirement Act of this state are 
retirement allowances and not mere gratitudes inasmuch as the employees themselves 
maintain in part the fund. We are further of the opinion that when an employee, {*637} in 
this instance a faculty member, meets all of the requirements for retirement -- that is to 
say, when the contingency occurs on which payments are to be made -- he or she 
acquires a vested right in his retirement benefits under the act and any subsequent 
discharge or other happenings cannot defeat this right.  
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