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QUESTION  

QUESTION  

Must a person fulfill the experience qualification required to obtain a license as a 
collection agent while in the employ of a licensed collection agency?  

CONCLUSION  

Not necessarily, but see analysis.  

OPINION  

{*661} ANALYSIS  

The question posed by you requires an interpretation of Section 67-15-23 (K), N.M.S.A., 
1953 Compilation (P.S.) First it should be mentioned that Section 67-15-33, N.M.S.A., 
1953 Compilation (P. S.) sets forth that an application may be made by any "qualified 
person". Subsection (K), supra, defines a qualified person as one who, among other 
things, has "actively and continuously engaged or employed in the collection of 
accounts {*662} receivable for at least two [2] years next preceding the filing of his 
application for a collection agency license." The question referred by you to us for 
opinion is whether a person who has handled a large number of collections in the 
course of his business over the past several years though not while in the employ of a 
licensed collection agency, has fulfilled this experience requirement.  

It is our opinion that subsection (K), supra, does not intend that the collection 
experience must necessarily have been performed for a collection agency. It appears 
that had the Legislature so intended, it should have specifically provided that the 
experience was obtained while employed by a collection agency. The Legislature did 
not so provide but merely set forth that the experience must be in the "collection of 
accounts receivable."  

Thus, it is our view that the question of experience resolves into one of a fact 
determination, i.e., whether a person has actively and continuously engaged in the 
collection of accounts receivable for at least two years. If, upon investigation, the 



 

 

administrator determines that the person has been so engaged, then it appears that he 
has fulfilled that particular requirement.  

In conclusion, therefore, it is our opinion that the question of experience is one for 
administrative determination upon the facts presented but that, as a matter of law, it is 
not required that such experience be gained while in the employ of a licensed collection 
agency.  

By: Thomas O. Olson  

First Assistant Attorney General  


