
 

 

Opinion No. 60-239  

December 28, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Capt. A. P. Winston, Jr., Chief, New Mexico State Police P. O. Box 919 Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Can any member of the New Mexico State Police authorize a member of the New 
Mexico Mounted Patrol to accompany him on missions of the State Police for the 
purpose of training the member of the Mounted Patrol, when, in fact, no emergency is 
known to exist at the time?  

2. Would the member of the Mounted Patrol in such a case be covered by the 
Workmen's Compensation Insurance of the New Mexico State Police?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

OPINION  

{*664} ANALYSIS  

The authority of the New Mexico State Police to call upon members of the New Mexico 
Mounted Patrol for assistance is contained in, and limited by § 9-11-6, N.M.S.A., 1953 
Compilation, which reads as follows:  

"Members of the New Mexico mounted patrol may be detailed to assist and render aid 
in specific instances involving law enforcement or other matters when request is made 
for such assistance and aid by the New Mexico state police or other law enforcement 
agencies. When acting upon such call members shall be deemed to be the agents or 
deputies of the authority issuing such request and shall be possessed of the same 
powers and duties as such requesting authorities."  

The statute does not specify whether all members of the State Police may request 
assistance of the Mounted Patrol, or only particular members of the State Police 
organization. In our opinion, when the statute refers to the New Mexico State Police 



 

 

without any qualification, it grants power to any regularly appointed, active member of 
the State Police to call upon a member of the Mounted Patrol for assistance.  

Your question specifies that the missions in question are to be performed for the 
purpose of training members of the Mounted Patrol. We do not think this purpose was 
contemplated by law. The Mounted Patrol may only be called upon by the State Police 
for matters involving law enforcement, to assist and render aid to the State Police, and 
for other matters related to the function of the State Police. The statute does not 
contemplate calling upon members of the Mounted Patrol for training purposes, and in 
our opinion the State Police may not call upon members of the Mounted Patrol for the 
purpose of giving training to the Mounted Patrol. But where the purpose is law 
enforcement, or to render assistance to the State Police in a proper function of the State 
Police, then it is our opinion that any member of the State Police is authorized to call out 
members of the Mounted Patrol for assistance.  

However, since § 9-11-6, supra, does not specifically provide that any member of the 
State Police may call for assistance from members of the Mounted Patrol, we advise 
that the State Police Board, under its rule making powers, prescribe the officers who 
may make such requests. If any member of the State Police is authorized to call out 
members of the Mounted Patrol, it is easy to see that abuses may result, or that 
Mounted Patrol members may be called out improperly. We advise that the State Police 
Board delegate the authority to call out members of the Mounted Patrol to the Chief of 
the New Mexico State Police and to the officers in charge of the State Police districts, 
with power in any member of the State Police to call out members of the Mounted Patrol 
in case of actual emergency.  

As a further note of caution, we refer you to § 39-1-9, N.M.S.A., 1953 Compilation, 
which requires any person appointed as a peace officer to actually receive his 
appointment in writing before entering upon his duties. This requirement {*665} need not 
be strictly followed in cases of actual emergency where there is no time to deliver such 
a written appointment, Eaton v. Bernalillo County, 46 N.M. 318, 128 P. 2d 738 (1942), 
but when no actual emergency exists, a member of the Mounted Patrol whose 
assistance is requested by the State Police must be furnished the request in writing, 
signed by the officer making the request.  

Your second question is fraught with uncertainty. In Attorney General's Opinion No. 58-
218, October 31, 1958, we advised that the Workmen's Compensation Insurance of the 
New Mexico State Police would extend to and cover members of the New Mexico 
Mounted Patrol who were injured while under the direct supervision of a State Police 
officer. The opinion assumed that the Mounted Patrol members in question had been 
properly called out by the State Police. We already observed that, under the provisions 
of § 9-11-6, supra, any member of the Mounted Patrol who is acting on call of the State 
Police is deemed an agent or deputy of the State Police. As such, he is a peace officer 
of the State. Under § 59-10-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, all duly elected or 
appointed peace officers are within the provisions of the Workmen's Compensation Act. 
Impliedly, if such peace officers are not properly elected or appointed, then they are not 



 

 

within the provisions of the Workmen's Compensation Act. Thus, the crucial factor is 
whether the members of the Mounted Patrol are properly called out for assistance. This 
is the reason that we urged such caution in calling out members of the Mounted Patrol, 
and suggested that the power to do so be limited to certain State Police officers, and 
that the appointments be in writing except in cases of actual emergency.  

Thus far, we have said no more than that members of the Mounted Patrol who have 
been duly called out by members of the State Police are eligible for Workmen's 
Compensation coverage. Whether they are in fact covered by the Workmen's 
Compensation policy now in effect for the State Police is a question that can only be 
answered by reference to the policy. If the policy covers only regularly appointed, active 
members of the State Police, it probably does not cover persons who are deputized to 
assist the State Police. On the other hand, if it includes all persons who may be called 
out to assist the State Police, such as members of the Mounted Patrol or members of 
the State Police reserve, then such persons are covered. In the face of such 
uncertainty, we are reluctant to advise more than that members of the Mounted Patrol 
who are properly called to assist the State Police are eligible for Workmen's 
Compensation coverage, but may not be covered by the Workmen's Compensation 
policy now in effect for the State Police.  

By: Norman S. Thayer  

Assistant Attorney General  


