
 

 

Opinion No. 60-27  

February 23, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Honorable Betty Florina Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is an ex-serviceman who has been physically out of the State of New Mexico since 
1940 on active duty with the armed forces of the United States, but who has continued 
to establish his residence in the State of New Mexico since 1940 and who voted in the 
1958 Primary and General Elections, eligible to qualify for candidacy for a State 
executive office?  

CONCLUSION  

Yes, but see Analysis.  

OPINION  

{*373} ANALYSIS  

Under the New Mexico Constitution, at Article V, § 3, the qualifications for eligibility for 
the executive offices of the State are set forth. This section reads as follows:  

"No person shall be eligible to any office specified in section one, hereof, unless he be a 
citizen of the United States, at least thirty years of age, nor unless he shall have 
resided continuously in New Mexico for five years next preceding his election; nor 
to the office of attorney general, unless he be a licensed attorney of the Supreme Court 
of New Mexico in good standing; nor to the office of superintendent of public instruction 
unless he be a trained and experienced educator." (Emphasis supplied.)  

{*374} The executive officers of the State are, under Article V, § 1, as amended effective 
January 1, 1959, the Governor, Lieutenant Governor, Secretary of State, State Auditor, 
State Treasurer, Attorney General and Commissioner of Public Lands. The office of 
Superintendent of Public Instruction was deleted by the 1959 amendment, and is now 
an appointive office. See Article XII, § 6.  

Your question turns on an interpretation of the requirement of Article V, § 3, that an 
executive officer shall have resided continuously in the State for five years next 
preceding his election. There are no New Mexico cases or opinions of this office 
interpreting this language. Therefore, we must turn to the case law from other states to 



 

 

determine what the law of this State would probably be, should this question ever be 
litigated here.  

A careful search for authority on this question has led to only one case which is nearly 
in point. This case is State ex rel. Sathre, Atty. Gen., v. Moodie et al., 65 N. D. 340, 
258 N.W. 558 (1935), an action in quo warranto instituted by the Attorney General of 
North Dakota to test the eligibility of Thomas Moodie for the office of Governor. North 
Dakota had a constitutional provision (§ 73) very similar to the one in New Mexico. 
Moodie, a newspaperman from Mohall, North Dakota, moved with his family in August, 
1929, to Minneapolis, Minnesota, where he resided until April, 1931, at which time he 
moved back to North Dakota. While in Minnesota, he was gainfully employed and 
legally registered and voted in Minnesota elections. The court held that he was not 
entitled to the office of Governor since he had not met the five-year residence 
requirement of the North Dakota Constitution.  

The precise result in this case is not important for our consideration, but the reasoning 
behind it is. The court reasoned that the term "resided" as used in the North Dakota 
Constitution meant legal residence, or residence entitling one to vote or hold office. The 
court then said that in the case of Mr. Moodie, the fact that he had been away from 
North Dakota for some 20 months and had legally registered and voted in Minnesota 
during his absence showed an intent to take up a legal residence in Minnesota. 
Therefore, he lost his legal residence in North Dakota, and, having resided less than 
five years continuously therein before election to the office of Governor, he was not 
entitled to that office.  

What little other authority there is on the question of residence for the purpose of 
holding public office bears out the holding of the North Dakota court. See Rasin v. 
Leaverton, 181 Md. 91, 28 A. 2d 612 (1942) and Wilson v. Hoisington, 110 Mont. 20, 
98 P. 2d 369 (1940). The Wilson case is particularly enlightening since it held under a 
provision of the Montana Constitution, prohibiting election or appointment to any civil or 
military office in the State unless the person so elected or appointed to the office was a 
citizen of the United States and had resided in the State at least one year next 
preceding his election or appointment, the acceptance of State or Federal employment 
did not work to change residence unless such a change of residence was intended by 
the person who accepted such employment.  

Therefore, we conclude that if a person is a resident for the purpose of voting in New 
Mexico elections, and has been for at least five continuous years preceding election to 
an executive office of the State, he is qualified to be a candidate for, and hold such 
office.  

Is a person who has left the physical limits of the State to serve with the armed forces of 
the United States after having once established residence here, eligible to hold an 
executive office? In our opinion he is, provided he has not evidenced an intent to take 
up residence elsewhere.  



 

 

{*375} Article VII, § 4 of the New Mexico Constitution, relating to residence for the 
purpose of the elective franchise, reads as follows:  

"No person shall be deemed to have acquired or lost residence by reason of his 
presence or absence while employed in the service of the United States or of the state, 
nor while at any school."  

Thus, for the purpose of the elective franchise (voting), the mere fact that one leaves 
the limits of the State does not, ipso facto, mean that he is no longer a resident for 
voting purposes. Of course, if an intent to take up a new residence is shown, residence 
in New Mexico will be lost, but such intent is not to be presumed. Wilson v. 
Hoisington, supra. See also Allen v. Allen, 52 N.M. 174, 194 P. 2d 270 (1948), which 
held that Article VII, § 4, does not mean that a serviceman from out of State stationed in 
New Mexico may not acquire residence here, but it does mean that residence in New 
Mexico is not acquired from the mere fact that he was stationed here. While the Allen 
case was in regard to the establishment of New Mexico residence, it seems safe to 
assume that its reasoning could be equally applied to the situation where a New Mexico 
resident in service was stationed outside the State, i.e., residence is not lost merely 
because the serviceman is stationed elsewhere.  

We cannot determine by an opinion the intent of any person in this regard, but with the 
reservation that a contrary intent might possibly be shown, we conclude that under the 
facts as you have presented them to us, the ex-serviceman who has been physically 
outside the limits of the State of New Mexico since 1940, but who has continued his 
residence here since then, and who voted in the Primary and General Elections in 1958, 
is eligible for election to an executive office.  

We realize that in a very recent opinion, No. 59-103, dated August 13, 1959, we held 
that the word "reside" in § 68-4-6, N.M.S.A., 1953 Comp., regarding residence 
requirements for members of the New Mexico Public Service Commission, meant actual 
physical residence at the State Capitol. However, as was pointed out in that opinion, the 
term "reside" is elastic and should be interpreted in light of the object and purposes of 
the statute in which the term is applied. We then reasoned that the purpose of a statute 
requiring residence of a member of a State body in the State Capitol was to have such 
member physically present in the seat of Government.  

In our opinion, the purpose of the residence requirement in Article V, § 3 is to give the 
right to hold an executive office to persons legally resident for voting purposes.  

As was said by the Supreme Court of Florida in Ervin v. Collins, et al., Fla. , 85 So. 2d 
852 (1956), in referring to the eligibility of LeRoy Collins to be the Governor of Florida.  

"Even if there were doubts or ambiguities as to his eligibility, they should be resolved in 
favor of a free expression of the people in relation to the challenged provision of the 
constitution. It is the sovereign right of the people to select their own officers and the 



 

 

rule is against imposing disqualifications to run. The lexicon of democracy condemns all 
attempts to restrict one's right to run for office."  

We trust that your question has been answered fully.  

By: Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


