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QUESTION  

QUESTION  

If a veteran owns shares in a closely held corporation, the only asset of which is land, 
may a veteran's exemption from taxation be claimed on the land?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*665} ANALYSIS  

The statutory exemption is bestowed on honorably discharged {*666} members of the 
armed forces of the United States who served while the United States was engaged in 
armed conflict, (72-1-11). An honorable discharge from such service is required to 
entitle the claimant to qualify for exemption. Such statutory exemptions are to be strictly 
construed against claimants. 84 CJS pp. 459, 460, Taxation § 241. Exemptions granted 
veterans often do not even inure to the benefit of their wives, Idem.  

Under § 72-1-13, N.M.S.A., 1953 Comp., where a veteran is a trustee for the benefit of 
himself the others he may claim an exemption to the extent of his own beneficial interest 
in the trust, but here the veteran is no a trustee. The corporation, not the veteran, holds 
title. In our opinion the exemption does not apply.  

It is our opinion that the statute does not grant to the corporation the exemption claimed 
since the veteran holds no title, neither legal or equitable in the land for which the 
exemption is sought.  

By: Mark C. Reno  

Assistant Attorney General  


