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QUESTION  

QUESTION  

Are Supreme Court Justices, District Judges in their respective districts and Justices of 
the Peace in their respective counties within the operation of § 59-10-10, N.M.S.A., 
1953 Comp., (Workmen's Compensation Act) relating to extrahazardous occupations by 
virtue of inclusion therein of "elected or appointed peace officers of the state, counties, 
or municipalities?"  

ANSWER  

1. Yes, if engaged in the type of business relating to their constitutional duties as 
conservators of the peace.  

2. No, if engaged in duties in their judicial capacity.  

OPINION  

{*378} ANALYSIS  

The Constitution of New Mexico, Article VI, Section 21, provides:  

". . . Justices of the Supreme Court in the State, District {*379} Judges in their 
respective districts and Justice of the Peace in their respective counties shall be 
conservators of the peace."  

Among other occupations enumerated in § 59-10-10, supra, as being extra hazardous is 
the following:  

". . . All duly elected or appointed peace officers of the State, counties or municipalities, 
. . ."  

The question is then: Is a conservator of the peace included within the meaning of the 
words "peace officers?"  



 

 

Ex Parte Levy, 163 S.W. 2d 529, 204 Ark. 657, held that a "conservator of the peace" 
is synonymous with the term "peace officer." It noted that conservators of the peace 
were common law officers and their duties as such were to prevent and arrest for 
disturbances of the peace in their presence. Tippett v. State, 189 S.W. 485, 80 Tex. Cr. 
R. 373, expressly held that a judge was a peace officer. It was held in this case that a 
conservator of the peace is an officer authorized to preserve or maintain the public 
peace, so that one who is by statute expressly designated as "a conservator of the 
peace" also comes within the description of a peace officer. The majority of the 
decisions reviewed include and define a "conservator of the peace" as a "peace officer." 
We so hold.  

There is, therefore, a two-fold duty imposed upon the above enumerated judicial 
officers, one under the judicial department and the other under the executive 
department of the State. The primary duty of a judge, of course, is judicial, and the fact 
that he is also a conservator of the peace with the duty and power to arrest and detain 
persons who breach the public peace, is incidental to his primary duty.  

Ordinarily, if the primary undertaking is of a non-hazardous nature, which is the case 
here, a casual or incidental pursuit of the employer's business which is of a character to 
be classified as extra hazardous would not be enough to bring the workman under the 
act, even though the workman was injured while temporarily engaged in the incidental 
extra hazardous pursuit. Rumley v. Middle Rio Grande Conservancy District, 40 
N.M. 183, 57 P. 2d 283.  

However, it has also been held that:  

"An employer may conduct different departments or types of business, some of which 
are within the Compensation Act and some of which are not. 71 C.J. 365, Section 78, . . 
." Rumley v. Middle Rio Grande Conservancy Dist., supra.  

The judicial officers with which this opinion is concerned are charged by the Constitution 
and by our statutes with two distinct types of occupations; judicial officers and peace 
officers. The former is not extra hazardous and not within the Compensation Act while 
the latter is included under the Act.  

We cannot escape the fact that while the judicial officer may utilize most, if not all, of his 
working time discharging the duties of his judicial office, he is nevertheless charged with 
the duty of being a conservator of the peace and if the occasion should arise where he 
should be required to exercise his authority in this field, he would then be engaged in 
exercising his duties under a separate department which is classified as an extra 
hazardous occupation. If injured while undertaking to discharge his duties as a peace 
officer, he would be entitled to compensation under § 59-10-10, supra. If injured while 
discharging his judicial office, the injury would not be compensable under the  
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