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QUESTION  

QUESTION  

Is a person who filed for office but failed to strike either provision (a) or (b) in the third 
paragraph of the Declaration of Candidacy ineligible to have his name placed on the 
ballot?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*392} ANALYSIS  

The section which provides for the form of the Declaration of Candidacy is Section 3-11-
43, N.M.S.A., 1953 Comp., (PS). The portion of the form of declaration about which you 
inquire reads as follows:  

{*393} "That I am a member of the ___ party, and have been affiliated with said party, 
as shown by my affidavit of registration, (a) for not less than twelve (12) months prior to 
the first Monday of February of this year; (b) since my initial registration in the State of 
New Mexico; (strike out inapplicable provision)"  

It might be noted first of all that cases can arise where both (a) and (b) are correct since 
a person's first registration in this State could be exactly 12 months prior to the first 
Monday of February of this year.  

Second, we are of the opinion that the mere fact that a person fails through 
inadvertence to strike out one of the provisions should not prevent him from exercising 
his right to run for public office. It is a well-known rule of statutory construction that 
statutes dealing with elections and the right of persons to hold office should be liberally 
construed. With this rule in mind, we are of the opinion that a person should not be 
prohibited from filing for a public office because of a failure to correctly fill out the 
declaration form, if he is otherwise qualified to run for and hold the office for which he 
has filed.  



 

 

By: Boston E. Witt  

Assistant Attorney General  


