
 

 

Opinion No. 60-242  

December 29, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Oscar H. Beasley State Representative Bernalillo County First National Bank 
Building Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

The Securities Act of 1959 enacted as Chapter 171, Laws of 1959, provides in Section 
4 thereof that a prospectus shall contain certain information including "a certified 
balance sheet." By whom must such balance sheet be certified?  

CONCLUSION  

The balance sheet must be certified by either a certified public accountant or a 
registered public accountant.  

OPINION  

{*668} ANALYSIS  

You request an interpretation of a portion of Section 4, Chapter 171, Laws of 1959, 
more specifically, that portion compiled as Section 48-18-19.3A (10). Subsection 10 is 
one of the required portions of a prospectus to be filed with regard to securities 
described in an application for registration by notification. This subsection reads as 
follows:  

"10. a balance shee as of a date not more than ninety days prior to the date of filing, 
and, if such balance sheet is not certified, also a certified balance sheet as of a date not 
more than one year prior to the date of filing unless the fiscal year of the issuer has 
ended within ninety days prior to the date of filing in which case the certified balance 
sheet may be as of the end of the preceding fiscal year;"  

You request that we attempt to clarify the ambiguity regarding who is to certify the 
balance sheet described in the above subsection. We conclude that the certification 
intended by the Act is of a type permitted only of accountants with a certificate from the 
Board of Public Accountancy. A balance sheet is in effect a financial statement and the 
certification of a financial statement constitutes the practice of public accountancy as 
defined by Section 67-23-2, N.M.S.A., 1953 Comp. Furthermore, the certification now 
under consideration does not appear to be an exempted activity such as is described by 
Section 67-23-3, N.M.S.A., 1953 Comp. Our conclusion is supported by another 



 

 

consideration. The Securities Act was devised to protect the purchasers of securities 
and to provide means whereby the Securities Commissioner could police and control 
the sale of securities. Therefore, it is only reasonable to conclude that in requiring a 
certified balance sheet, the legislature intended more than the mere assurance of the 
issuer and desired that the certification be accomplished by an independent public 
accountant.  

Even if we were to reach a conclusion in interpreting this particular subsection, there is 
authority in Subsection 12 of the same statutory section whereby the Commissioner 
could require certification by a certified or registered public accountant. Said Subsection 
12 permits the Commissioner to request such other and further information as he may 
feel is required.  

This office has by earlier opinion ruled that where a statute used the words "certified 
public accountant", any accountant with a certificate from the Board of Public 
Accountancy, whether it be as a "registered" or "certified" public accountant, would be 
acceptable. Attorney General Opinion No. 6354, January 17, 1956. We cite this 
Attorney General's opinion and its conclusion in support of our conclusion that the 
certification now under consideration may be given by any public accountant certified by 
the State Board.  

By: F. Harlan Flint  

Assistant Attorney General  


