
 

 

Opinion No. 60-41  

March 9, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mrs. Betty Fiorina Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is it permissible to destroy duplicate affidavits of registration cancelled prior to the 
amendment of Section 3-2-23, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), by Chapter 87, Section 1, 
Laws of 1959?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*395} ANALYSIS  

Section 3-2-23, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), provides, as pertinent to your question, 
that when an affidavit of voting registration is cancelled by either the Board of 
Registration or the County Clerk, the original (or the first copy, along with the original, 
when the original is mutilated, illegible or seriously damaged) shall be retained 
permanently, but first copies may be subsequently destroyed by the County Clerk. Until 
this section was amended by Chapter 87, Section 1, Laws of 1959, all affidavits of 
registration in the possession of the County Clerk had to be filed alphabetically in a 
binder designated "Cancelled Affidavits of Registration."  

It is clear that all first copies cancelled after the effective date of Chapter 87, Section 1, 
Laws of 1959, may be destroyed, unless such copies need to be permanently filed 
when the original is mutilated, illegible or seriously damaged. Your question asks 
whether this same procedure may legally be followed regarding affidavits cancelled 
prior to such date.  

It goes without need to cite authority that statutes generally are given a prospective 
rather than a retrospective effect, i.e., they apply only to occurrences dating subsequent 
to their effective dates. As was said in Board of Education v. Boarman, 52 N.M. 382, 
199 P. 2d 998, citing from Gallegos v. A. T. & S. F. Ry. Co., 28 N.M. 472, 214 P. 579, 
582:  



 

 

"The general rule is that statutes are presumed to have only prospective effect. They 
are not given retroactive or retrospective effect, unless such intention on the part of the 
legislature is clearly apparent which cannot otherwise be satisfied."  

On the other hand, statutes should be construed in the most beneficial way which their 
language will permit, to prevent absurdity, hardship, or injustice. State v. Southern 
Pacific Company, 34 N.M. 306, 281 P. 29; Hahn v. Sorgen, 50 N.M. 83, 171 P. 2d 308.  

With all due regard to the rule that statutes are not to be construed as having a 
retrospective effect unless such is clearly intended by the Legislature, our opinion is that 
§ 3-2-23 as now constituted should be applied to registration affidavits cancelled prior to 
the effective date of Chapter 87, Section 1, Laws of 1959. The reason the section was 
amended seems obvious, i.e., to unclutter the records of duplicates which serve no real 
value as long as the original is retained. Under the old law, the County Clerk was 
required to keep all cancelled affidavits (usually an original and one copy) in a file, 
presumably permanently. Now, the clerk need only retain the original, except in cases of 
mutilation, illegibility or serious damage. To hold that this uncluttering process may only 
be applied to affidavits cancelled recently and not to affidavits cancelled many years 
ago would, in {*396} our opinion, be the epitomy of absurdity. The very fact that a copy 
need now be filed only when mutilation, etc., has occurred, strengthens our views.  

Therefore, we conclude that the present Section 3-2-23, insofar as it pertains to the 
keeping of a permanent file of cancelled affidavits, applies retrospectively to affidavits of 
registration cancelled prior to the effective date of Chapter 87, Section 1, Laws of 1959.  

By: Philip R. Ashby  

Assistant Attorney General  


