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BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: H. Leslie Williams Assistant District Attorney Second Judicial District Albuquerque, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May a new appointee to the office of probate judge receive the increased salary 
designated for that office by legislation enacted by the last legislature?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*418} ANALYSIS  

Your inquiry was precipitated because of the resignation of the incumbent probate judge 
for Bernalillo County and the subsequent appointment of the successor by the Bernalillo 
County Commission. The legislature, during its last session, enacted Ch. 262, Sec. 1, 
codified as Sec. 15-43-4, N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.), which increased the salary of 
probate judges in class "A" counties from $ 2400 to $ 3600 per annum. Section 27, Art. 
IV of the New Mexico Constitution provides in part as follows:  

"* * * nor shall the compensation of any officer be increased or diminished during his 
term of office, except as otherwise provided in this Constitution."  

Thus, the question is squarely presented as to whether the appointee may receive the 
increased salary authorized by the last legislature or is this such an increase as is 
prohibited by the above Constitutional provision.  

{*419} Our Supreme Court has had occasion to consider this constitutional provision in 
the case entitled State ex rel Gilbert et al., v. Board of County Commissioners of 
Sierra County, 29 N.M. 209, 222 P. 654. The Court therein, at page 214 of the New 
Mexico Reports defined the purpose of the Constitutional provision as follows:  

"* * * And the considerations which doubtless entered into and prompted the inclusion of 
such a provision of the Constitution are obvious. It was designed to protect the 
individual officer against legislative oppression which must flow from party rancor, 



 

 

personal spleen, enmity, or grudge. These could well harass and cripple service; while, 
on the other hand, party feeling, blood, or business relations might be combined in such 
pernicious activity in the form of strong and powerful lobbying as to sway the members 
of the Legislature and cause the bestowal of an unmerited increase. To obviate these 
conditions in the purpose of this wise constitutional provision."  

The facts of the above case are distinguishable from those at hand and therefore the 
holding of the Court is not applicable here. This office, in Opinion No. 5995 dated July 
27, 1954, considered the provision because of an effort of a county superintendent 
through resignation and reappointment to obtain the higher salary. Under that set of 
facts, it was the opinion of this office that the effort was merely a subterfuge and sham 
and was prohibited under Art. IV, Sec. 27 of the Constitution.  

Other jurisdictions have split on the question of whether an appointee may receive an 
increased salary when appointed under the circumstances such as here are involved. 
See 43 Am. Jur. 144, Sec. 351; 166 ALR 839 and the annotation there following. It 
appears that the conflict in thought is drawn between "applicability of the inhibiting 
provision either to the full prescribed period of the term or to the individual incumbent at 
the moment, and the evil sought to be avoided by adoption of the provision." 166 ALR 
842.  

In view of the analysis of our Supreme Court of the purpose to be served by the 
constitutional provision, it is our opinion that the facts as here presented are not within 
the contemplation of the prohibited increase or decrease of salary. The appointee 
neither had control of nor was he under the control of the legislature at the time of the 
authorized increase. He neither knew nor was he aware of the fact that he would 
subsequently become the office holder. Therefore, the evils which are to be avoided 
were not present and it appears that the prohibition of the Constitution should not be 
invoked.  

Therefore, it is our conclusion that the appointee is entitled to the increase in salary 
under the facts presented. This is not to be construed as changing the decision in 
Opinion No. 5995 supra, for under the facts there presented it would clearly be 
prohibited as a sham or subterfuge to avoid the exact circumstances which gave rise to 
the constitutional provision.  

By: Thomas O. Olson  

First Assistant Attorney General  


