
 

 

Opinion No. 60-70  

April 12, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. John M. Lenko City Attorney Las Cruces, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. To which subdivisions do the words "all new subdivisions" refer, as used in the last 
paragraph of Article XIII-A of Las Cruces City Ordinance No. 355?  

2. Is the following portion of Article XIII-A, Las Cruces City Ordinance No. 355 
constitutional:  

"They will, also, be required to set aside eight (8) percent of the area for park, play and 
school ground purposes. This item shall be paid in cash value if these park, play and 
school grounds are not located in the subdivision."  

CONCLUSIONS  

1. The words "all new subdivisions," as used in the aforementioned ordinance, pertain 
only to those new subdivisions for which approval is sought after the effective date of 
said Ordinance No. 355.  

2. No.  

OPINION  

{*428} ANALYSIS  

Section XIII-A of Las Cruces City Ordinance No. 355, states in part as follows:  

"All new subdivisions shall be checked against the city master street plan which is on 
record. Subdividers must provide for the land needed for major streets on their land as 
shown on the master plan."  

The plain meaning of the words "all new subdivisions" is that they refer only to those 
new subdivisions for which approval is sought after the effective date of said ordinance. 
That the ordinance was intended to be prospective in application, and not retroactive, is 
clear from the language in other portions thereof. or example, the immediately 
preceding paragraph of Article XIII-A provides for minimum street widths in "newly 
subdivided areas." Article XIII, part A (10) declares that said article shall have no 



 

 

application "to a building in existence of the time of enactment of this ordinance." 
Furthermore, where statutory language is capable of two interpretations, it should be 
construed in the manner which will avoid its being subject to a constitutional objection.  

The more important and the more difficult problem is that raised by the language quoted 
in {*429} Question No. 2, above; the issue being the constitutionality of the required 
donation of 8% of the subdivided land, or its cash value.  

At the offset, it must be remembered that municipal corporations have only such powers 
and authority as are granted them by the state. They have no independent sovereignty. 
"Municipalities are creatures of the laws of the state of which they are a part and their 
powers are derived solely therefrom" Munro v. City of Albuquerque, 48 N.M. 306, 150 
P. 2d 733.  

It is clear that municipalities have the power under Sections 14-2-1, et seq., N.M.S.A., 
1953 Compilation, to enact ordinances providing for the zoning, laying out platting and 
establishing of streets, alleys, playgrounds, parks and other features of such 
municipalities. There seems to be little question but that the city may, in connection with 
reasonable exercise of the police power, adopt standards governing the approval of 
subdivision plats. Such standards may include requirements for placement of utilities, 
for the location of streets, for minimum lot sizes, for securing safety from fire, flood, 
pollution or other dangers or other requirements necessary to the orderly, safe, healthy 
development of the city. However, we feel that the specific requirements under 
consideration cannot be justified as a reasonable exercise of the police power, for 
reasons which will be enumerated. We are not called upon to consider, nor do we 
presume to decide, whether a constitutional ordinance can be enacted requiring the 
dedication of land or the donation of its cash equivalent for park, play or school ground 
purposes. We merely conclude that the portion of the subject ordinance herein 
considered is constitutionally defective.  

There are two provisions of the New Mexico Constitution which are germane to the 
present discussion and should be set forth. Article II, Section 18, of the State 
Constitution provides:  

"No person shall be deprived of life, liberty or property without due process of law; nor 
shall any person be denied the equal protection of the laws."  

Article II, Section 20 of the Constitution provides:  

"Private property shall not be taken or damaged for public use without just 
compensation."  

It should be borne in mind that the constitutional provision that private property shall not 
be taken for public use without just compensation (Article II, Sec. 20) applies only to 
property taken under the power of eminent domain. McQuillin, The Law of Municipal 
Corporations (3d ed.), § 32.05. However, the municipality is immune from the 



 

 

constitutional requirement of compensating for injury to or "taking" of property only in 
the reasonable exercise of the police power. While "police power" is not susceptible of 
exact definition there are accepted limitations upon its exercise and prerequisites to its 
application, which we feel are not contained in the ordinance under consideration. The 
police power's inherent interference with private property rights is justified solely on the 
ground and only to the extent that it is required or necessary in order to advance the 
best interests of society in general. It must appear that the means adopted are 
reasonably necessary for the accomplishment of the desired purpose, and not unduly 
oppressive upon individuals. It is not an infinite and illimitable power.  

"The police power ends precisely at the point where the reason for its exercise ends . . . 
it is limited, broadly speaking, to reasonable requirements, necessities or exigencies. 
While an exercise of the police power may be proper in a general sense, it may be 
unreasonable, confiscatory and hence, invalid, as applied in a particular case or to 
particular {*430} property." McQuillin (supra), § 24.09.  

We feel that the ordinance under consideration exceeds the proper limits of reasonable 
exercise of police power. It is subject to the criticism that in particular cases or as 
applied to some subdivided property, it may be unreasonable, unnecessary and 
confiscatory. The subject ordinance does not take into consideration the prospective 
character of the subdivision, whether dense residence, open residence, business or 
industrial. It exacts the same eight percent toll without regard to the necessities of the 
particular subdivision. In other words, it is arbitrary in that it is not controlled by the 
actual requirements or necessities of the particular situation.  

Furthermore, the ordinance does not provide that the land dedicated or the money 
donated be used for park, play and school ground purposes within the subdivisions or 
within a reasonable distance of such subdivision. Therefore it does not appear that the 
ordinance could be described as a regulation enacted in the reasonable exercise of the 
police power. It could be more reasonably regarded as a general taxation measure or 
as an attempt to exercise the powers of eminent domain.  

Since the ordinance fails to qualify as a reasonable exercise of the police power, it must 
be deemed to authorize an unconstitutional taking of private property for public use 
without compensation.  

"The question of what constitutes a taking is often interwoven with the question of 
whether a particular act is an exercise of the police power or of the power of eminent 
domain. If the act is a proper exercise of the police power, the constitutional provisions 
that private property shall not be taken for public use, unless compensation is made, is 
not applicable. However, under the guise of the police power, there cannot be a taking 
which can be accomplished only by the power of eminent domain." McQuillin, (Supra) § 
32.27.  

By: F. Harlan Flint  



 

 

Assistant Attorney General  


