
 

 

Opinion No. 60-71  

April 13, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Hon. Bruce King State Representative Santa Fe County Stanley, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are the county commissioners required to appoint clerks and judges from lists furnished 
by the chairmen of the dominant political parties as election officials?  

CONCLUSION  

Yes.  

OPINION  

{*430} ANALYSIS  

Sec. 3-11-48, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), pertaining to primary elections provides that 
the board of county commissioners in each county shall, on or before the third Monday 
next preceding the primary election, appoint judges and clerks for each voting division. 
It further provides that "all such judges and clerks shall be appointed in the same 
manner and on the same recommendation and receive the same compensation and 
perform the same duties as provided by law for such judges and clerks at the general 
election."  

The appointment of election officials for general elections is set out in Sec. 3-3-15, 
N.M.S.A., 1953 Comp., and provides in pertinent part as follows:  

{*431} "* * * Such county chairmen shall each have the right to file with the county clerk 
before the date of said meeting a list of the names of eight (8) qualified electors in each 
precinct and election district, who, in addition to being registered shall have the ability to 
perform the duties required by law of judges of election and counting judges, and each 
such chairman shall indicate his preference for order of appointment for judges of 
election by placing the numbers 1, 2, 3, and 4, opposite the names respectively for the 
persons he desires to have named as judges of election, and by placing the numbers 1, 
2, 3, and 4, opposite the names respectively of the persons he desires to have named 
as counting judges. The board of county commissioners shall appoint the judges 
of election and counting judges from said lists, __ and shall, in making such 
appointments give preference to such names in accordance with the numbers so placed 
opposite as aforesaid; * * *" (Emphasis ours).  



 

 

From the wording of the two sections mentioned above, it is clear that the county 
commissioners must appoint the election officials from the lists furnished by the 
chairmen of the dominant political parties for that purpose.  

By: B. J. Baggett  

Assistant Attorney General  


