
 

 

Opinion No. 60-91  

May 18, 1960  

BY: OPINION of HILTON A. DICKSON, JR., Attorney General  

TO: Mr. Bruce T. Ellis Acting Director Museum of New Mexico Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

FACTS  

Miss Thelma Robinson, an employee of the Museum of New Mexico, was employed by 
the Museum on July 23, 1954 and has been continually so employed since that time. 
Prior to this time, she was employed in an administrative position by Williams College, 
Williamstown, Massachusetts, for 19 years from 1924 to 1943. From 1943 until 
February, 1954, she was in the Armed Services of the United States in the Women's 
Army Corps.  

QUESTION  

Is Miss Robinson entitled to Allowed Service-Credit without contribution for the 
purposes of retirement under Sec. 73-12-73, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS)?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

{*455} ANALYSIS  

Sec. 73-12-73, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), provides as pertinent here that a person 
covered under the Educational Retirement Act employed as a public school teacher or 
administrator or teacher or administrator in any public institution of higher learning in 
another state, territory or possession of the United States if he contributes to the 
Educational Retirement Fund may be certified to have acquired Allowed Service-Credit 
provided that half credit may be allowed without contribution by such person for not 
more than 10 years of such educational service if such service was prior to June 15, 
1953 and the person was employed in New Mexico prior to June 13, 1953 in any 
position or positions covered by the Educational Retirement Act or any acts repealed 
thereby.  

The date June 13, 1953 is obviously a reference to the effective date of Chap. 57, § 1, 
Laws of 1953, compiled as Sec. 73-12-16 (a) of the 1953 Compilation, now repealed, 
which provided as pertinent here that any person over the age of 60 years employed in 



 

 

the public schools or institutions, boards or offices covered by the Act for at least 15 
years could be retired provided that half credit could be given for not more than 10 
years of educational service in other states, territories and possessions of the United 
States prior to serving in New Mexico to any contract teacher and education system 
employee covered by the Act, if regularly employed in New Mexico prior to the 
passage of this Act.  

It is clear from reading Sec. 73-12-73 and its obvious reference to the now repealed 
Section 73-12-16, that Miss Robinson cannot claim Allowed Service-Credit for out-of-
state educational employment since she did not enter the employment of the Museum 
of New Mexico prior to June 13, 1953. By Opinion No. 57-69, dated April 10, 1957, we 
held that employees of the Museum of New Mexico were provisional members subject 
to the retirement benefits of the Educational Retirement Act passed by the 1957 
Legislature. However, as a provisional member, Miss Robinson would still have to meet 
the requirements of Sec. 73-12-73. She cannot meet such requirements, hence, cannot 
be given Allowed Service-Credit without contribution.  

Although your question has been answered, we wish to point out that Miss Robinson 
may by contribution acquire Allowed Service-Credit for the period she was employed 
outside the State of New Mexico not to exceed half credit for 10 years' educational 
service. However, she cannot include such Allowed Service-Credit as part of the 15 
years of earned service-credit required under Sec. 73-12-66 as a minimum for 
retirement. This is because of the certain definitions contained in Sec. 73-12-35 (PS). 
Sec. 73-12-35 (K) defining "Earned Service-Credit" states that such credit is that period 
of time during which a member was engaged in employment or prior employment 
with which he is accredited for the purpose of determining his eligibility for retirement or 
disability benefits. "Employment" is defined by Sec. 73-12-35 (F) as employment under 
a local administrative unit which qualifies a person to be a member. "Prior 
employment" is defined by Sec. 73-12-35 (I) as employment performed prior to the 
effective date of the Educational Retirement Act {*456} which would be service 
employment or provisional service employment if performed thereafter. Sec. 73-12-
35(D) defines "local administrative unit" as the employing agency, however constituted, 
which is directly responsible for the payment of compensation for the employment of 
members. "Service employment" and "provisional service employment" are defined by 
Secs. 73-12-35 (G) and (H) as employment which qualifies a person to be a regular 
member or a provisional member respectively.  

It is clear from reading the above-cited statutory sections that Earned Service-Credit 
must be computed under the present law on the basis of the period of time served in 
New Mexico and that the Allowed Service-Credit under Sec. 73-12-73, being credit for 
out-of-state employment, cannot be used in computing the minimum retirement period 
of 15 years under Sec. 73-12-66.  

We trust that your inquiry has been fully answered.  

By: Philip R. Ashby  



 

 

Assistant Attorney General  


