
 

 

Opinion No. 61-115  

November 8, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Marvin Baggett, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. A. J. Garde, Superintendent, Belen Consolidated Schools, Belen, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Can a local School Board require teachers to live within the administrative boundaries?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

We assume from your letter of request that the Belen School Board is contemplating 
requiring teachers, employed under the standard Teacher's Contract and approved by 
the State Board of Education, to reside within the the school district boundaries, and 
that this rule would be made effective during the current contract year. Upon these facts 
we feel that Opinion No. 60-105, dated June 7, 1960, is determinative and that your 
question must be answered in the negative. The relevant portions of that opinion read:  

". . . The contract between the Bernalillo School Board and the teacher requires merely 
that the teacher present himself for duty at such times and places as may be designated 
from time to time. The teacher agrees to perform faithfully and fully the duties of teacher 
in the school assigned, promises to be prompt, thorough and conscientious, judicious in 
punishment and watchful of the morals of the pupils and further promises to attend all 
school meetings called by the Superintendent. Nowhere in the contract is there any 
requirement, express or implied, that the teacher's duties include residence on the 
premises. Contrariwise, it would appear that a reasonable interpretation of the duties 
just enumerated would exclude such a residence requirement. As long as the teacher 
lives up to the requirements and performs the duties spelled out in the contract, he or 
she has performed his or her part of the contract fully."  

The contract currently in use is substantially the same one referred to in that opinion. 
Although the opinion related specifically to the question of compelling teachers to reside 
at a school site, we feel that any restriction upon a teacher's residency promulgated 
during a contract year would violate the terms and conditions of the standard contract 



 

 

now in use. The standard teacher's contract recites that it is made subject to (1) the 
rules and regulations of the State Board of Education; (2) reasonable rules, regulations 
and standards relating to professional qualifications established by the local Board of 
Education.  

No serious argument could be made that residency requirements are in any way related 
to the professional qualifications of the teacher, thus precluding, by terms of the contract 
itself, the school board from imposing any further substantial duties, obligations, or 
restrictions upon the teacher during the term of the contract.  

Since the State Board of Education has adopted no rule or regulation pertaining to the 
question presented here, the provision in the standard contract making the contract 
subject to the rules and regulations of the State Board of Education also fails to provide 
the local school board with authority to impose residency restrictions during the contract 
year. Opinion No. 60-105 referred to above makes it clear that whether or not the 
teacher concerned has tenure status, the services of the teacher cannot be terminated 
during the contract year unless he or she has violated the terms of the Teacher's 
Contract.  

Whether the State Board of Education might properly refuse to approve local 
regulations of the type here discussed on the grounds that such subjects are more 
properly of state-wide concern and within the sole province of the State Board of 
Education, we do not determine. Nor are we concerned with a possible conflict between 
State Board of Education regulations and local regulations. Our opinion is limited to the 
factual situation heretofore assumed, in determining that a local school board cannot, 
under the standard Teacher's Contract presently in use, require a teacher, during a 
contract year, to live within the administrative boundaries of the district.  


