
 

 

Opinion No. 61-123  

December 4, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General William E. Snead, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Bill Kreuch, Administrative Assistant, New Mexico State Park, Commission, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

To what extent does the Park Commission have authority to lease property to persons 
other than state agencies?  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

The facts from which the above question arises are that the State Park Commission 
owns a building suitable for office space. Approximately 1/3 of the space in the building 
has been rented to a state agency. The remainder of the building remains vacant and 
no other state agencies appear to be interested in leasing this space. Therefore 
consideration is being given to leasing the remainder of the building to someone other 
than a State agency. Such lease would likely have to be for a term of at least three 
years.  

The question, in essence, is whether a lease can be made under the above 
circumstances.  

The only specific authority given to the State Park Commission to dispose of lands 
acquired for state park or state recreational purposes is contained in Sections 4-9-14 
and 4-9-15, N.M.S.A., 1953 Compilation. These statutes give the Commission the 
authority to dispose of property to any state educational institution or other state agency 
having authority to hold, and a use therefore. Approval of no other agency or board is 
necessary if the Commission decides that the property is not necessary for their 
purposes, but the statute covers only disposal to other state agencies or educational 
institutions. Therefore, the statutes do not give the authority sought in this case.  



 

 

The authority to lease lands to other than state agencies, boards, departments, or 
commissions is found in a statute enacted to give a general power to all state 
departments, commissions, agencies or institutional boards. This statute, Section 6-1-8, 
N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), provides in subsection A that:  

"Any department, commission, agency or institutional board of this state, or local public 
school district is empowered to sell or otherwise dispose of real or personal property 
belonging to such state department, commission, agency, institution or local public 
school district, subject to approval of the state board of finance."  

Properly interpreted, this statute gives the State Park Commission, as well as any other 
commission or agency of the state, the authority to sell, or otherwise dispose of, any 
property owned by the state, subject to the approval of the State Board of Finance.  

Under the above interpretation, there is no conflict with Sections 4-9-14 and 4-9-15, 
N.M.S.A., 1953 Compilation. The latter provisions merely give the Commission the 
additional power to dispose of the property without approval of the State Board of 
Finance where the disposition is to another state agency or state educational institution.  

There is no question but that the words "or otherwise dispose of" contained in Section 
6-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), include a lease arrangement. Subsection B of 
the same provision specifically authorizes the chairman of the commission to "execute 
such deeds, leases . . . or other documents necessary to convey all or any interest in 
the real or personal property of the governing authority . . .."  

The only other limitation on the action of the commission is that contained in Section 6-
1-8.1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), wherein it is provided that if the sale or lease 
is for a period exceeding twenty-five years in duration and is for a consideration of $ 
100,000.00 or more, the legislature must approve in order for the lease or sale to be 
effective. Until the two limitations have been reached, the only prerequisite to the 
Commission action is approval of the State Board of Finance.  

Insofar as the prior opinion No. 59-145 is to the contrary, this opinion is controlling.  


