
 

 

Opinion No. 61-116  

November 8, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Marvin Baggett, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Col. L. W. Varner, Superintendent, Fort Stanton Tuberculosis, Hospital, Fort 
Stanton, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

In the event of death of a patient for whom we have no record of dependents, relatives, 
friends or beneficiaries, what disposition should be made of personal effects and/or 
monies left at the hospital by the deceased?  

CONCLUSION  

See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

There are two basic statutory procedures for disposing of abandoned or unclaimed 
personal property.  

Under the provisions of the Uniform Disposition of Unclaimed Property Act, Sec. 22-22-
1 through 22-22-29, N.M.S.A., 1953 Comp. (P.S.), as recently interpreted by our 
Supreme Court in Clovis National Bank, et al. v. Joe Callaway, Docket No. 6825 
(1961), certain intangible property is to be placed in the custody of the State Treasurer 
when the whereabouts of the owner of the property is unknown.  

Under the provisions of Sec. 31-15-1 through 31-15-6, N.M.S.A., 1953 Comp., an 
orderly procedure for the administration of certain abandoned estates is set forth.  

We feel that a careful reading of the two acts will disclose no conflict in their possible 
applications under the circumstances set forth in this question. The Uniform Act relates 
merely to a transfer of custody of cash and related choses in action from certain 
institutional-type organizations to the State Treasurer. The Act does not involve the 
concept of administering an estate, but is based upon a statutory presumption that, after 
a given period of time, certain personal property has been abandoned by its owner.  



 

 

On the other hand, the Act relating to administration of abandoned estates provides for 
the ultimate escheating of the estate to the State, should it not be claimed. These 
statutes specifically apply where any person dies within the limits of any county in the 
State and the probate judge is informed that the property is abandoned with no known 
heirs or administrators.  

It is our opinion, therefore, that you should set in motion the procedures outlined in Sec. 
31-15-1, et seq., for the escheating to the State of this property. This may be done on 
your own initiative or through the offices of your local district attorney. Briefly, the 
procedures consist of: (1) notifying the probate judge of the death of your patient and 
the lack of any known heirs or other claimants; (2) the probate judge's ordering the 
sheriff to take possession of the property under prescribed procedures; (3) the sale of 
the non-cash items of property as outlined in the Act; (4) payment of any debts allowed 
by the probate court; (5) payment of residue to the county treasurer; (6) payment by the 
county treasurer, after one year, of the residue to the State Treasurer. By terms of 
Article XII, Section 4 of our Constitution, such funds become a part of the current school 
fund.  

Should your Board adopt regulations concerning payment for treatment of certain 
patients, and should a patient die owing your organization money under the terms of 
some agreement, you would be entitled to file a claim with the probate court. According 
to the records of the Supreme Court Librarian, however, you have not filed copies of 
any rules or regulations promulgated by your Board. We mention this only to point out 
that you might desire to adopt such regulations.  


