
 

 

Opinion No. 61-124  

December 4, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E. Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Willard E. Lewis, Jr., Chief, Local Government Division Department of Finance 
and Administration, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are clerical personnel employed under Section 12-2-11 and who also serve as 
subregistrars to be considered State or county employees for purposes of administering 
the Vital Statistics Act?  

CONCLUSION  

County employees.  

OPINION  

ANALYSIS  

In your request for an answer to the above question, you mentioned three recent 
opinions from this office which certain county officials are apparently having difficulty in 
reconciling. Actually these opinions do not conflict, and prior to specifically answering 
the question posed, we desire to so show as an aid to administering officials.  

Opinion No. 60-238 held that for purposes of hiring and remuneration, persons 
employed pursuant to Section 12-2-11, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), are to be 
considered county employees. This is because Section 12-2-11, supra, which 
authorizes the employment of persons in addition to the district health officers to 
administer the health laws, provides that such employees are to be hired by the Board 
of County Commissioners and paid from the "county health fund", a fund raised at the 
county level through the levy of a property tax. See Section 12-3-35, N.M.S.A., 1953 
Comp.  

Opinion No. 61-8 held only that employees hired pursuant to Section 12-2-11, supra, 
are to be considered employees of the State Department of Public Health for purposes 
of Social Security eligibility. We therefore pointed out that the concept of employment is 
variable depending upon the context in which the question arises. Nowhere is this more 
true than in the case of health personnel over whom both State and county officials 
have certain areas of control. To a large extent, the decision in Opinion No. 61-8 was 



 

 

based on Federal interpretation of the term "employee" as used in the Social Security 
Act.  

In Opinion No. 61-81 we pointed out that under Section 12-4-31, N.M.S.A., 1953 Comp. 
(PS), if a person serving as subregistrar is also a regular employee of the State 
Department of Public Health, the fifty-cent allowance for each birth or death certificate 
registered must revert to the State Health Department.  

We will now consider your specific inquiry, i.e., whether health personnel employed 
pursuant to Section 12-2-11, supra, are to be considered State or county employees for 
purposes of administering the Vital Statistics Act. It is somewhat difficult to answer this 
question since these employees, simply by virtue of employment under Section 12-2-11, 
supra, do not thereby have some automatic connection with administration of the Vital 
Statistics Act.  

We assume that your inquiry results from a question arising as to distribution of the fifty-
cent allowance for each birth and death registration. This is for the reason that if 
someone hired under Section 12-2-11, supra, who is also appointed a subregistrar, is, 
by virtue of his employment under Section 12-2-11, to be considered a State employee, 
the fifty-cent fees revert to the State Health Department.  

While occupying a rather unique status, in most respects employees hired pursuant to 
Section 12-2-11, supra, are to be considered county employees. As pointed out earlier, 
they are to be so considered when dealing with questions of remuneration. Since that is 
what is ultimately involved here, these employees in their capacity as regular health 
personnel are county employees. When, however, they are also designated as 
subregistrars, they are State employees in their subregistrar capacity. The State 
Registrar, appointed by the State Director of Public Health under Section 12-4-26, 
N.M.S.A., 1953 Comp. (PS), appoints and removes subregistrars. Section 12-4-29, 
N.M.S.A., 1953 Comp. (PS).  

But the dual-status role of such employees does not create any problem in regard to the 
fifty-cent registration allowance. Section 12-4-31, supra, requires that the fifty-cent fee 
revert to the State Health Department only when the subregistrar is also a regular 
employee of the Health Department. When the subregistrar is a county employee hired 
pursuant to Section 12-2-11, supra, the fifty-cent fee does not revert to the State Health 
Department.  

In closing we also wish to mention that the statutory fifty-cent fee provision in the Vital 
Statistics Act does not Contravene Article X, Section 1 of the New Mexico Constitution, 
which prohibits county officers from receiving fees in addition to salary. Clerical 
personnel employed pursuant to Section 12-2-11, supra, do not fall within the county 
officer category.  


