
 

 

Opinion No. 61-108  

October 25, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E. Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. John Block, Jr., Chairman, State Corporation Commission, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Are the wages earned by a wife during marriage community property so that they may 
be paid to the surviving husband without the necessity of his being appointed 
administrator in order to collect them?  

CONCLUSION  

Yes, unless at the time the wages were earned the wife was living separate from her 
husband.  

OPINION  

ANALYSIS  

The earnings of a wife during marriage are community property unless such wages 
were earned while she was living separate from her husband. Mounsey v. Stahl, 62 
N.M. 135, 306 P. 2d 258; Hollingsworth v. Hicks, 57 N.M. 336 P. 2d 724; Section 57-
3-7, N.M.S.A., 1953 Compilation. Whether a legal separation is required in order to 
bring the exception into operation is open to some question. See Attorney General 
Opinion No. 4478 (1943-44).  

Since, under the ordinary situation, the wife's wages are community property, Section 
29-1-8, N.M.S.A., 1953 Compilation, becomes applicable. This Section provides as 
follows:  

"Upon the death of the wife, the entire community property, without administration, 
belongs to the surviving husband, except such portion thereof as may have been set 
apart to her by a judicial decree, for her support and maintenance, which portion is 
subject to her testamentary disposition, and in the absence of such disposition, goes to 
her descendants, or heirs, exclusive of her husband." (Emphasis added).  

In the event that the husband and wife were living separately when the wages were 
earned, there is another statute which authorizes you to pay the deceased wife's wages 



 

 

to the surviving husband without the necessity of his being appointed administrator. 
Section 31-13-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides that:  

"The surviving husband . . . of any deceased person, may without procuring letters of 
administration, collect from the State of New Mexico, or any political subdivision 
thereof, . . . any sum of money which the state of New Mexico, or any political 
subdivision thereof . . . may have owed such deceased person at the time of . . . her 
death for wages or salary earned . . . while in the employ of the state of New Mexico, or 
any political subdivision thereof . . . provided said sum of money shall not exceed 
three hundred dollars ($ 300.00)." (Emphasis added).  

In view of the above statutes, we advise you thusly: (1) If the husband and wife were not 
living separate when the wages were earned, you may pay the surviving husband the 
total amount of such wages even though the amount exceeds three hundred dollars and 
even though the husband has not been appointed administrator, . . . (2) If the husband 
and wife were living separate when the wages were earned, you may pay such wages 
to the surviving husband up to a maximum of three hundred dollars upon the filing of the 
affidavit required by Section 31-13-2, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). Again this may 
be done even though the husband has not been appointed administrator of the estate of 
his deceased wife.  


