
 

 

Opinion No. 61-10  

January 24, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Norman S. Thayer, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Kenneth A. Patterson, Assistant District Attorney, Second Judicial District, 
Bernalillo County Courthouse, Albuquerque, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

When a preliminary fund assessment has been properly levied by the board of directors 
of a conservancy district, and certified to the boards of county commissioners of the 
counties in which the district is located, are those boards of county commissioners 
under a mandatory duty to certify the assessment to the county assessor for inclusion in 
the next annual tax levy, or do the boards of county commissioners have power to 
refuse to certify the assessment?  

CONCLUSION  

The duty is mandatory.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 75-30-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, authorizes the board of directors of 
conservancy districts to fix the amounts of a property assessment upon all the property 
within the district, not to exceed six mills for each dollar of assessed valuation thereof. 
Sub-section (2) of Section 75-30-2 provides:  

"The said assessment shall be levied by resolution of the board; shall be known as the 
Preliminary Fund Assessment; and the amount of assessment shall be certified to the 
boards of county commissioners of the various counties in which the district, or any 
portion thereof, is located and by them included in their next annual levy for state and 
county purposes. Said amount shall be collected for the use of such district in the same 
manner as are taxes for county purposes, and the revenue laws of the state for the levy 
and collection of taxes for county purposes, except as herein modified, shall be 
applicable for the levy and collection of the amount certified by the board of such district 
as aforesaid including the enforcement of penalties and forfeiture for delinquent taxes. 
All collections made by the county treasurer pursuant to such levy shall be paid to the 
treasurer of the district on or before the tenth day of the next succeeding calendar 



 

 

month and a list of the payers, the amounts paid by each and the property covered 
thereby shall accompany such remittance."  

The mandatory wording of the quoted statute is persuasive, especially when coupled 
with the absence of any indication that boards of county commissioners have power to 
refuse to certify the assessment. Moreover, the control of conservancy districts is not 
vested in the boards of county commissioners, but in the districts' respective boards of 
directors, whose powers are broad. See Section 75-28-18 and 75-28-27, N.M.S.A., 
1953 Compilation. It takes but little reflection to realize that boards of county 
commissioners will control conservancy districts if they have the power to refuse to 
collect the taxes on which the districts depend. It has been said that the power to tax 
involves the power to destroy, but in this case the power not to tax involves the power to 
destroy. We are unwilling to ascribe that power to the boards of county commissioners 
in the absence of express statutory command.  

Therefore, it is our opinion that if a preliminary fund assessment has been levied by 
resolution of the board of directors of a conservancy district, then the boards of county 
commissioners to whom the assessment is certified have a mandatory duty to certify the 
assessment to the county assessor for inclusion in the next annual tax levy.  


