
 

 

Opinion No. 61-125  

December 6, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Marvin Baggett, Jr., Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Willard E. Lewis, Jr., Chief, Local Government, Division Department of Finance 
and Administration, P. O. Box 1359, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. What is the proper amount of a surety bond of a city treasurer?  

2. Must a combination city clerk-treasurer be bonded over and above the amount 
required for a city clerk?  

3. It there any bond required for an elective city council?  

4. Does the fact that a city treasurer handles proceeds from general obligation and /or 
revenue bond issues require an additional bond over and above that required under 
question No. 1 above?  

CONCLUSIONS  

1. See analysis.  

2. See analysis.  

3. No.  

4. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

The above questions have been rephrased by this office from the recent letter received 
by you from the city attorney of Artesia.  

Bonding requirements of a city treasurer are found in three separate provisions of our 
statutes.  

Section 14-17-1, N.M.S.A., 1953 Comp., enacted in 1884, states:  



 

 

"Oath and bond -- Failure to qualify -- Filling vacancy. -- All officers elected or 
appointed in any municipal corporation shall take an oath or affirmation to support the 
Constitution of the United State and the Constitution and laws of the state of New 
Mexico, and faithfully to perform the duties of their offices, and the trustees or council of 
any municipal corporation shall require from the treasurer and such other officers as 
they may think proper, a bond with proper penalty and surety, for the care and 
disposition of corporation funds in their hands, and the faithful discharge of the duties of 
their office, and such trustees or council shall have the power to declare the office of 
any person appointed or elected to any office who shall fail to take the oath of office, or 
give bond when required for ten [10] days after he shall have been notified of 
appointment or election, vacant, and proceed to appoint as in other cases of vacancy."  

Section 14-18-1, N.M.S.A., 1953 Comp., enacted in 1884, provides as follows:  

"Treasurer -- Bond -- Conditions. -- The treasurer shall give a bond to the city or town 
in its corporate name, with good and sufficient sureties, to be approved by vote of the 
council or board of trustees, and conditioned for the faithful performance of his duties as 
treasurer of such city or town so long as he shall serve as such treasurer, and that, 
when he shall vacate such office, he will turn over and deliver to his successor all 
money, books, papers, property, or things belonging to such city or town and remaining 
in his charge as such treasurer."  

Section 11-2-36, N.M.S.A., 1953 Compilation, enacted in 1923, with amendments since 
that date pertinent to the question here, provides that:  

"Bonds of municipal treasurer . . . shall be in a sum equal to 20% of the public moneys 
received by such treasurer during the preceding fiscal year; Provided, that in no 
instance shall the bond of a municipal treasurer be required in excess of fifty thousand 
dollars [$ 50,000]. In case any of the officials named in this section shall furnish a bond 
with personal sureties, the amount of such bond shall be 50% higher than the amounts 
hereinabove specified, and all personal sureties shall justify as prescribed in section 19 
of this act.'  

This Section, in our opinion, is controlling because of its later enactment and specific 
coverage of the subject matter, ( State v. Valdez, 59 N.M. 112, 279 P. 2d 868).  

Therefore, except in cases involving personal sureties, the bond of the municipal 
treasurer should be in a sum equal to 20% of the public monies received by such 
treasurer during the preceding fiscal year, with a maximum of $ 50,000.  

Section 14-17-1, N.M.S.A., 1953 Comp. provides that the council of the municipal 
corporation shall require from such officers as they deem proper, a bond for the faithful 
discharge of the duties of their office. Since the council may require a bond from a city 
clerk, we feel that where the jobs of clerk and treasurer are combined, the council may 
require a bond from that individual over and above the amount required by statute for 



 

 

his duties as treasurer. In absence of an ordinance requiring a bond for the clerk, 
however, no additional bonding is required.  

It should be pointed out that, according to Attorney General's Opinion No. 57-315, if the 
clerk is to be bonded, the city should, by ordinance, define his duties and 
responsibilities regarding any property within his control in order to provide protection 
for the municipality on his bond covering such property. As noted in that opinion, 
ordinarily the city council is vested with the management and control of all of the 
property, real and personal, belonging to the corporation (Sec. 14 - 15 - 7, N.M.S.A., 
1953 Comp.). The amount of bond required would, of course, be discretionary with the 
council.  

As to the question regarding surety bonds for the elective council, we can find no such 
requirement. Section 14-17-1, quoted above, states that the council shall require, from 
such officers other than the treasurer as they may think proper, a bond. The same 
section requires that the elective officers take an oath, but does not require a bond.  

The fact that the city treasurer handles funds derived from special revenue bond or 
general obligation bond issues has no bearing upon the type of bond required of that 
official. Section 14-18-2, N.M.S.A., 1953 Comp. requires that the treasurer "shall receive 
all monies belonging to the corporation" and we find nothing in the statutory provisions 
regarding bond issues which would indicate that the surety bond prescribed by Sec. 11-
2-36, N.M.S.A., 1953 Comp. is not meant to protect all municipal funds from whatsoever 
source, handled by the treasurer.  


