
 

 

Opinion No. 61-11  

January 25, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Norman S. Thayer, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. W. A. Badgett, Executive Director, N.M. Liquefied Petroleum Gas Commission, 
P. O. Box 1352, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. Does the New Mexico Liquefied Petroleum Gas Commission have the authority to 
permit the substitution of names in an application for examination by a licensee for his 
employees, without payment of an additional application fee?  

CONCLUSION  

1. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 65-7-6, N.M.S.A., 1953 Compilation provides:  

"65-7-6. REQUIRING COMPETENT EMPLOYEES IN INSTALLMENT, SALES, 
DISPENSING, SERVICE OR REPAIR. -- The commission shall have the authority to 
require every person, firm or corporation that makes installations,, or sells or repairs 
containers, equipment or appliances, or persons, firms or corporations dispensing or 
delivering liquefied petroleum gas, or using installation men, service men, and repair 
men, to have at least one (1) person in their regular employ or organization who shall 
prove through an examination given by the commission that he has a thorough 
knowledge and understanding of dispensing liquefied petroleum gas, and of the 
containers, equipment and appliances they intend to install, service or repair, and that 
he is competent and qualified to properly install, service or repair such containers, 
appliances and equipment or dispense liquefied petroleum gas.  

It is unlawful for any person to repair, service or install any appliance or piping or modify 
any appliance or liquefied petroleum gas system or deliver or dispense liquefied 
petroleum gas until he has passed such an examination, and it is unlawful for any 
employer to permit any person in his employ who has not passed such an examination 
to engage in any activity or operation requiring examination under this section.  



 

 

The Commission shall charge an examination fee of five dollars ($ 5.00) which is to be 
paid at the time the application for the examination is made, and this fee shall not be 
refundable for any reason. Persons, firms and corporations who handle appliances 
exclusively for use with natural gas, and who do not offer their appliances for sale or 
use with liquefied petroleum gases are exempted from the provisions of this act (65-7-1 
to 65-7-22)."  

It will be noted that the application fee may not be refunded for any reason. If a 
substitution of names is permitted without an additional application fee, we think this 
amounts to a refund on behalf of the person whose name is stricken and a payment on 
behalf of the person whose name is added. Such refunds are prohibited. Furthermore, 
when a name is sought to be substituted, this is, in effect, an application on behalf of a 
new and different person. The quoted statute requires an application fee to be paid at 
the time the application is made. If a substitution of names is permitted without payment 
of an application fee, the statute has not been complied with.  

For these reasons, it is our opinion that the Liquefied Petroleum Gas Commission has 
no authority to permit the substitution of names in an application for examination by a 
licensee for his employees, unless the Commission requires payment of an additional 
application fee.  


