
 

 

Opinion No. 61-127  

December 6, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E. Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Miguel C. Frietze, Jr., County Clerk, Dona Ana County, Las Cruces, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is there any legal procedure whereby the following records may be destroyed:  

(a) Purchase Vouchers  

(b) County employee payment vouchers (1920-1950 period).  

(c) Chattel mortgages which have been on file over six years.  

(d) Receipt books of County Clerk which are more than four years old.  

(e) Justice of the Peace criminal complaints in cases which have been disposed of four 
years or longer.  

2. Is there any statutory provision for storing old probate case files somewhere other 
than at the County Clerk's office.  

CONCLUSIONS  

1. There is a statutory procedure for the destruction of obsolete County records.  

2. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 71-4-10, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.) provides as follows:  

"The following county records shall be deemed obsolete and may be destroyed: A: 
Purchase vouchers which are six years old; B. Chattel mortgages six years after the 
expiration of their term if the same shall have been duly released of record; C. Duplicate 
information reports, filed in the offices of county officials, including but not limited to 



 

 

duplicate reports of the county treasurer, sheriff, county agricultural agents and county 
health officers, which are two years old."  

This section then answers your question as to purchase vouchers and chattel 
mortgages.  

The records mentioned above are not the only ones which may be destroyed by county 
officials. Section 71-4-11, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.), provides as follows:  

"Any official charged with the custody of any records and who intends to destroy those 
records, shall give notice by registered or certified mail to the state records 
administrator, state records center, Santa Fe, New Mexico, of the date of the proposed 
destruction and the type and date of the records he intends to destroy. The notice shall 
be sent at least sixty days before the date of the proposed destruction. If the state 
records administrator wishes to preserve any of the records, the official shall allow the 
state records administrator to have the documents by calling for them at the place of 
storage."  

Prior to destroying any records under the authority of Section 71-4-11, supra, you will 
have to make a factual determination that the particular records are obsolete. This 
requirement is implicit in the title of the Act which reads as follows: "An Act Relating to 
Obsolete County Records . . .". You will also note that only records with which you are 
charged with custody may be destroyed pursuant to Section 71-4-11, supra.  

County employee payment vouchers for the period 1920 through 1950 presumably can 
be considered obsolete, and since you are charged with their custody they can be 
destroyed after following the procedure set forth in Section 71-4-11. The same would 
apply to County Clerk receipt books which are more than four years old.  

Sections 36-13-6 through 36-13-9, N.M.S.A., 1953 Compilation (P. S.), require justices 
of the peace to file complaints, warrants, final orders and official receipts with the 
County Clerk. While these records are not excluded from the provisions of Section 71-4-
11, supra, and even though the court itself does retain a copy of each, this office would 
not advise you that these particular legal records be destroyed.  

The County Clerk is by constitutional provision also the Probate Clerk. Article VI, 
Section 22. As such, the county clerk is required to keep a record of decedents' estates 
and other probate matters. We find no statutory provision for the storage of such 
probate files at a place other than the county clerk's office.  


