
 

 

Opinion No. 61-104  

October 9, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A. Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Richard H. Folmar, Assistant Director New Mexico Legislative Council, Room 
201 /- State Capitol, Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

"Can a Justice of the Peace, priest, or minister, legally perform a marriage ceremony 
under the authority of a marriage license issued in a county other than that wherein the 
ceremony is performed?"  

CONCLUSION  

See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

In considering the answer to your question posed above, reference should be made to 
the provisions of Sec. 57-1-10, N.M.S.A., 1953 Comp., as amended. This section sets 
out in full as follows:  

"Hereinafter all persons desiring to enter into the marriage relation in the state of New 
Mexico, shall obtain a license from the county clerk in the county wherein they desire 
the marriage to occur. The county clerk shall issue no license, for the marriage of any 
male, under the age of twenty-one (21) years, or any female, under the age of eighteen 
(18) years, without the consent of their parents or guardian. It shall be the duty of such 
county clerk to require the affidavit of at least two (2) reliable persons who are 
acquainted with the age of the applicant or applicants for license, as to the age of whom 
said county clerk may be in doubt; and the failure of any county clerk to perform his duty 
under this section shall be grounds for the removal of such county clerk from office, in 
the manner provided for the removal from office of county officers for misfeasance or 
malfeasance in office."  

Three prior Attorney General's Opinions interpreting the language of the above section, 
have ruled that a marriage is valid even though the marriage ceremony was performed 
in a county of this state other than the county wherein the marriage license was 
obtained by the parties.  



 

 

Since the date of issuance of these opinions, (No. 345, August 20, 1931; No. 320, 
November 23, 1931; and No. 4225, February 6, 1943), the Legislature has by 
legislation, repealed former Section 57-1-11, N.M.S.A., 1953 Compilation, relating to 
applications for marriage licenses by persons residing more than ten (10) miles from a 
county seat, enacted new Sections 57-1-10.1 through 57-1-10.3, N.M.S.A., 1953 
Compilation requiring premarital medical examinations of applicants for a marriage 
license, and repealed and re-enacted a new section, Section 57-1-16, N.M.S.A., 1953 
Compilation, specifying new forms for marriage license applications, licenses and 
certificates.  

A close study of the effect of the recent legislative enactments, repeals and 
amendments to the marriage laws of this state indicates no specific legislative change 
which would alter the interpretation previously placed upon Section 57-1-10, N.M.S.A., 
1953 Compilation, by our former opinions.  

No Supreme Court decision has been found in New Mexico bearing directly upon the 
question of the legality of a marriage performed by a duly authorized individual where 
the parties have obtained the license in one county of the state and celebrated the 
marriage ceremony in another county of the state. However, the rule generally as 
enunciated in other jurisdictions and as set out in 61 A.L.R. 2d., Section V at Page 862, 
is that:  

"The validity of a marriage solemnized on the authority of a marriage license procured in 
the wrong. . . county . . . is generally upheld providing the parties are competent to 
marry and the laws of the state where the marriage was celebrated do not specifically 
nullify marriages for noncompliance with the statutory marriage requirements."  

Section 57-1-2, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that "It shall be lawful, valid and 
binding, to all intents and purposes, for those who may so desire, to solemnize the 
contract of matrimony by means of any ordained clergyman whatsoever, without regard 
to the sect to which he may belong, or by means of any civil magistrate."  

Section 57-1-17, N.M.S.A., 1953 Compilation, specifies in part that:  

"Any county clerk, or person authorized by law to perform the marriage ceremony, who 
shall neglect or fail to comply with the provisions of the eight preceding sections, and 
any person who shall willfully violate the law by deceiving or attempting to deceive or 
mislead any officer or person authorized to perform the marriage ceremony in order to 
obtain a marriage license or to be married, contrary to law, shall be deemed guilty of a 
misdemeanor . . ."  

It should be specifically noted that the precise language of Section 57-1-10, N.M.S.A., 
1953 Compilation, as amended, contemplates that all persons who desire to "enter into 
the marriage relation in the State of New Mexico, shall obtain a license in the county 
wherein they desire the marriage to occur." We interpret such language to be 
permissive rather than mandatory in its effect.  



 

 

Section 57-1-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, is included within the "eight preceding 
sections" referred to in Section 57-1-17, N.M.S.A., 1953 Compilation, above. However, 
it is the interpretation of this office that the act of a duly qualified justice of the peace, 
priest or minister in performing a marriage ceremony where the marriage license was 
obtained in a county of this state other than that where the marriage ceremony was 
celebrated, does not fall within the mandatory or prohibited provisions of such sections 
referred to, and the wording of Section 57-1-10, N.M.S.A., 1953 Compilation, does not 
expressly or by inference refer to persons performing the marriage ceremony.  

Criminal statutes are generally strictly construed, and in the absence of a clear intent on 
the part of the Legislature to prohibit certain definite acts by statute, such acts will not 
be held criminal. State v. Armijo, 19 N.M. 345, 142 P. 1126; State v. Diamond, 27 
N.M. 477, 202 P. 988; State v. Couch, 52 N.M. 127, 193 P. 2d 405; State v. Prince, 52 
N.M. 15, 189 P. 2d 933.  

It should specifically be noted, however, that under the language of Section 57-1-10, 
N.M.S.A., 1953 Compilation, as amended, it is contemplated that marriage licenses will 
be issued for the county in which the marriage is solemnized. Undoubtedly, the primary 
purpose of such provision is to facilitate the recording of marriage data, and for the 
preservation of marriage records in the county wherein the marriage was consummated. 
And the recommended, and better practice in such instances, even in the absence of an 
expressed mandatory legislative provision requiring marriages to be performed in the 
same county of issuance of the license, would be to have the marriage consummated in 
the county of this state wherein the license is issued.  

Thus, it is our interpretation of our New Mexico law that a justice of the peace, priest, or 
minister may without violating the marriage laws of this state, or subjecting himself to 
criminal penalty, legally perform a marriage ceremony under the authority of a marriage 
license issued in a county of this state other than that wherein the ceremony is 
performed. And despite recent changes in such legislation relative to marriages, our 
opinion upholding the validity of such marriages remains the same as previously stated.  


