
 

 

Opinion No. 61-130  

December 15, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Thomas A. Donnelly, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. J. D. Sneed, Superintendent, New Mexico School for the Visually Handicapped, 
Alamogordo, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is it mandatory that the Board of Regents of the New Mexico School for the Visually 
Handicapped provide the use of a building owned by the Institution as a voting site in 
any general, primary or local election, when the Board of County Commissioners has 
designated such location as a polling place?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Under the facts as stated in your letter, you have indicated that the Board of County 
Commissioners of Otero County desire to utilize a building belonging to the New Mexico 
School for the Visually Handicapped as a voting site for the primary election to be held 
next May. The Board of Regents of the Institution has apparently expressed concern 
over the possibility of the creation of a traffic and safety hazard which might result from 
utilizing an institutional building for voting purposes in an election, particularly since the 
building and surrounding area is frequented by visually handicapped children of the 
school.  

The answer to your question posed above is governed in part by the provisions of 
Section 3-2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation (P.S.). This section provides in applicable 
part as follows:  

"At a meeting to be convened no later than the first Monday in December of every 
oddnumbered year, each board of county commissioners shall, by order entered of 
record, divide every precinct and voting division in their respective counties where more 
than six hundred [600] votes were cast at one [1] polling place at the last preceding 
general election into two [2] or more election districts for voting purposes only, and shall 
define the boundaries of each of such election districts; and each such district shall be 



 

 

so made that no polling place shall be required to accommodate more than six hundred 
[600] voters. Such election district shall be designated respectively as election district A, 
B, C, etc., of the precinct divided.  

* * *  

"The county commissioners shall designate as the polling place in each precinct or 
election district the most convenient and suitable public building or school building in 
said election district which can be obtained. If no public building or school house is 
available, the county commissioners shall provide some other suitable place, which 
shall be the best place obtainable in said election district, taking into consideration the 
purpose for which the same is to be utilized under the provisions of the election code. It 
shall be the duty of all boards of education, upon application of the board of county 
commissioners, to permit the use of any school building or part thereof for the sessions 
of any registration board and the conduct of any general or special state or county 
election. In order that such school building may be utilized as herein provided, the day 
of any general or special statewide election is hereby declared to be a school holiday."  

Under the provisions of the above cited section, it is specified that the Board of County 
Commissioners shall designate as the polling place in each precinct or election district, 
a convenient and suitable public or school building. The law contemplates that if no 
public building or school house is available, the County Commissioners shall provide 
some other suitable place which shall be the best place obtainable in said election 
district taking into consideration the purpose for which such site is to be utilized. The 
statute requires the cooperation of all "boards of education" upon the application of the 
Board of County Commissioners to permit the use of public school buildings, or parts 
thereof, as a polling site within the precinct or election district during general, special or 
county elections.  

The term, "board of education", as specified within the meaning of such statute, does 
not, however, apply to the Board of Regents of a State Institution, such as the New 
Mexico School for the Visually Handicapped. The above statute has application only to 
the boards of education of local public schools, and is exclusive of State educational 
institutions.  

Article XII, Section 2, and Article XII, Section 13 of the New Mexico State Constitution, 
designates the New Mexico School for the Visually Handicapped as a State educational 
institution and provides for its control and management by a Board of Regents. Such 
constitutional authority entrusts the Board of Regents of the School for the Visually 
Handicapped with the control and supervision of the school pupils as well as the 
property or buildings of the school. Under this constitutional authority, the Board of 
Regents of the New Mexico School for the Visually Handicapped may properly adopt 
appropriate policies or regulations to safeguard and protect the visually handicapped 
students attending such institution.  



 

 

Upon construction of the above constitutional provisions, together with the language of 
Section 3-2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, it is our opinion that the Legislature did not 
intend that the institutional buildings of the New Mexico School for the Visually 
Handicapped be made available as voting sites for election purposes when the Board of 
Regents of such institution determines otherwise. While it is not mandatory that the 
Board of Regents of such institution provide a building for use in connection with the 
holding of elections within the precinct or election district, it should be noted, however, 
that buildings of such institution or a portion of such institution may, upon approval of 
the Board of Regents of the institution, be made available as an election site whenever 
the Board of Regents may grant such permission. However, the using of such property 
of the New Mexico School for the Visually Handicapped as an election polling place 
would be contingent upon the approval by the Board of Regents of the institution and 
their determination that such use would not endanger the lives and safety of the 
students of the school.  


