
 

 

Opinion No. 61-20  

February 23, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Boston E. Witt, Assistant 
Attorney General  

TO: Honorable J. Penrod Toles, Chaves County, Senate Chambers, State Capitol, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

You have submitted a bonus card for consideration by this office as to whether it 
constitutes a lottery under our statute. The card is made up of two separate sections. 
The left third of the card is known as the weekly store visit record and the right two-
thirds of the card is known as the cash bonus card. On the latter portion is printed 
around the edge a series of money values ranging from 10 cents to $ 2.00, totalling $ 
100.00. These money values are designed to be punched out with a hand punch each 
time a person makes a purchase and the amount of such purchase is punched along 
the edge of the purchase record side of the card. When the purchase record is 
completely punched, a flat fee of $ 1.00 is given to the holder of the card. This amount 
is guaranteed and does not vary. On the weekly store visit side of the card is found a 
series of numbers from one to thirty which purports to be a record of store visits. Each 
number is punched out on a given day of each week when a person brings the card to 
the store. No purchase is required to obtain a weekly punch. When all thirty of the 
numbers are punched out, a seal on the left side of the card is broken by the store 
employee and under the seal is found a question to which the holder of the card must 
supply the answer in order to receive the prize indicated under the seal. The amount 
varies from 10 cents to $ 1,000.00. On these facts you asked whether the use of these 
cards violate our lottery laws.  

CONCLUSION  

The card, as it is proposed to be used, does not violate our lottery statute.  

OPINION  

ANALYSIS  

In arriving at our conclusion we have re-examined opinions of the Attorney General 
Nos. 60-5 and 60-77, which held similar punch card schemes illegal. In addition, we 
have referred to opinion of the Attorney General of Texas, No. WW-930 in which the 
plan under consideration was held legal in Texas.  



 

 

The right portion of the card, the cash bonus portion, in and of itself is very similar to 
trading stamps and it is not objectionable. The person receives a $ 1.00 gift after 
punching $ 100.00 worth of merchandise which is recorded on that portion of the card. 
As indicated in the facts, the bonus of $ 1.00 does not vary.  

The left portion of the card is the one containing at least two elements of a lottery. State 
vs. Jones, 44 N.M. 623 sets forth the elements which must be found in order to 
constitute a scheme a lottery. These are prize, chance and consideration. There is a 
little question in our mind that the elements of prize and chance are present on the left 
portions of the card. Chance is involved to the extent that after completing the thirty 
store visits, a person is given a chance to win $ 1,000.00 if he holds the lucky card. The 
prize element is the fact that he receives at least some amount of money for coming to 
the store for thirty visits.  

The element which causes concern is that of consideration. In holding that this card 
does not violate the lottery statute, we are not unmindful of the language found in State 
vs. Jones, Supra, nor of the language of Williams on flexible participation lotteries 
wherein the element of consideration is given considerable discussion. However, the 
only possible consideration, in our opinion, that can be found under the present scheme 
is the economic betterment, if any, to the store dispensing these cards. In our view, this 
is too speculative by its nature to constitute the type of consideration discussed in State 
vs. Jones. It is our opinion that the Supreme Court will require something more in the 
way of actual legal consideration than this type of economic betterment.  

We, therefore, find that the element of consideration is lacking and if the plan is 
operated according to the information submitted to us, the use of these cards by 
businesses will not violate our lottery statutes.  


