
 

 

Opinion No. 61-40  

May 17, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. William Cowles, Chairman, New Mexico State Police Board, Santa Fe, New 
Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

1. Are inspectors for the Corporation Commission authorized to exercise the lawful 
powers of peace officers?  

2. May the automobiles used by such inspectors be equipped with sirens and flashing 
lights?  

CONCLUSION  

1. See Analysis.  

2. See Analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

In answer to the question of whether or not inspectors designated by the State 
Corporation Commission may exercise the powers given by law to peace officers, our 
conclusion is that they may exercise such powers only when enforcing or attempting to 
enforce the constitutional and statutory provisions relative to the supervision and 
regulation of the business of transporting persons or property for hire by motor vehicles.  

Our conclusion is grounded on the following provision contained both in Section 64-27-
62 and Section 64-27-80, N.M.S.A., 1953 Compilation:  

"The inspectors designated by the commission shall have all the lawful powers of peace 
officers to enforce this act in any county or city of this state." (Emphasis supplied)  

The act referred to in the above-quoted provision is contained in Sections 64-27-1 
through 64-27-81, N.M.S.A., 1953 Compilation, and relates to the regulation and 
supervision of the business of transportation by motor vehicles for hire over the public 
highways of this State.  



 

 

Thus, the conclusion is inescapable that Corporation Commission inspectors have the 
status of peace officers only when they are in the process of enforcing the regulations 
over which the Corporation Commission has jurisdiction.  

The second question posed is whether the automobiles used by Corporation 
Commission inspectors may be equipped with sirens and flashing lights (other than turn 
signal lights).  

Section 64-20-43, N.M.S.A., 1953 Compilation, dealing with motor vehicle horns and 
warning devices, provides as follows in paragraph (b):  

"No vehicle shall be equipped with nor shall any person use upon a vehicle any siren, 
whistle, or bell except as otherwise permitted in this section."  

Paragraph (d) of this Section is as follows:  

"Any authorized emergency vehicle may be equipped with a siren, whistle, or bell, 
capable of emitting sound audible under normal conditions from a distance of not less 
than 500 feet and of a type approved by the division, but such siren shall not be used 
except when such vehicle is operated in response to an emergency call or in the 
immediate pursuit of an actual or suspected violator of the law, in which said latter 
events the driver of such vehicle shall sound said siren when reasonably necessary to 
warn pedestrians and other drivers of the approach thereof." (Emphasis supplied)  

Section 64-20-36, N.M.S.A., 1953 Compilation, dealing with special restrictions on 
vehicle lamps, provides, in pertinent part, as follows in paragraph (c):  

"Flashing lights are prohibited except . . . on authorized emergency vehicles. . . and 
on any vehicle as a means of indicating a right or left turn." (Emphasis supplied)  

We see then that the answer to the question of whether or not an automobile used by a 
Corporation Commission inspector may be equipped with sirens and flashing lights 
depends upon whether the vehicle has been designated as an authorized emergency 
vehicle pursuant to Section 64-15-5, N.M.S.A., 1953 Compilation. This Section provides 
that:  

"The commissioner of the motor vehicle division and the chief of the state police are 
hereby authorized to designate emergency vehicles and revoke such designation."  

In the absence of a designation of the vehicle as an authorized emergency vehicle in 
compliance with Section 64-15-5, supra, the automobile utilized by any Corporation 
Commission Inspector may not have sirens and flashing lights installed thereon.  


