
 

 

Opinion No. 61-22  

March 15, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Norman S. Thayer, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Robert H. Sprecher, Assistant District Attorney, Fifth Judicial District, Chaves 
County Court House, Roswell, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. May either the County Treasurer or the District Court refund ad valorem taxes that 
were voluntarily paid, if no petition for refund is filed within 90 days of payment?  

2. May either the County Treasurer or the District Court refund ad valorem taxes that 
were voluntarily paid, if a petition for refund was filed within 90 days of payment?  

3. Should improvements that are added to real property after January 1st be assessed 
for the current year, or should the property be assessed as it exists on January 1st?  

CONCLUSIONS  

1. No.  

2. Yes.  

3. See analysis  

OPINION  

ANALYSIS  

Where taxes are paid erroneously and no action is commenced by the taxpayer for a 
refund of those taxes within the time prescribed by the statute, neither the County 
Treasurer nor the District Court has power to order a refund of those taxes. In re Blatt, 
41 N.M. 269, 279, 67 P. 2d. 293 (1937). See also Attorney General's Opinion No. 6078, 
January 18, 1955, a copy of which we enclose.  

As to the recovery of taxes paid paid voluntarily where the action for refund is 
commenced within 90 days of the date of payment, it is instructive to compare Section 
76-404, N.M.S.A., 1941 Compilation, with the law as it presently reads, namely Section 
72-5-4, N.M.S.A., 1953 Compilation.  



 

 

The first sentence of the 1941 law reads as follows:  

"Taxes paid voluntarily to any officer authorized to collect the same shall not be 
refunded or rebated in any instance."  

The first sentence of the present law reads as follows:  

"Ad valorem taxes paid voluntarily to any officer authorized to collect the same shall not 
be refunded or rebated in any instance, unless such person presents a claim to the 
District Court by petition within ninety (90) days from the date of the payment thereof, 
claiming the same to have been erroneously or illegally charged."  

After comparing these two sections, we conclude that the District Court now has the 
same jurisdiction to order a refund of taxes paid voluntarily that it previously had over 
taxes paid under protest. It has the power to order them refunded, if the petition is timely 
presented.  

In answering your third question, we must refer to several different authorities, since our 
statutes do not definitely mention improvements added after January 1st. First, we note 
that Section 72-2-1, N.M.S.A., 1953 Compilation, requires all property to be "declared, 
listed, assessed and taxed in the county where it is situated on the first day of January 
of each year." Section 72-2-3, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that "declaration 
shall be made of all property as it exists on the first day of January of each year." 
Section 72-2-10.1, N.M.S.A., 1953 Compilation, (P.S.) provides that the taxpayer must 
declare under oath that his declaration contains a complete statement of all his taxable 
property located within the county "on January 1 of the year in which the declaration is 
made."  

While these statutes seem to establish the first day of January of each year as the tax 
day, and to direct the assessment of property as it exists on that day, still no express 
mention is made of improvements added after January first. In construing these statutes 
it is helpful to consider certain general propositions of law such as that contained in 84 
C.J.S., Taxation, Section 60:  

"The right or liability to tax is determined by the facts as they existed when the tax was 
paid, and it has been held that property not in existence on the date fixed for 
determination of taxable status is not subject to tax. Subject to constitutional restrictions, 
the state may select the time as of when tax liability shall be determined, and the 
taxable status of persons and property will be determined as of the time specified in the 
statute. Unless a legislative act limits the term for taxation, a tax term fixed by statute 
carries with it the fractional part of the year. As between the state and the taxpayer, the 
latter is liable for the taxes on such taxable property as he owned on the day fixed by 
law for the completion of the assessment, or, according to the statute, on the day fixed 
for the filing of taxpayers' lists or schedules, his liability attaching as of that date. 
Consequently, in the absence of a statute to the contrary, no liability for taxes attaches 
during the current year or until after the next regular date for listing or assessment, with 



 

 

regard to property not previously subject to taxation which is acquired after the date 
when such liability ordinarily attaches, as in the case of lands purchased from the state, 
or personal property brought into the state from another state after such date."  

We further note these general statements in 84 C.J.S., Taxation, Section 394:  

"The revenue laws commonly provide that the assessment shall be made, or shall be 
completed on a certain day or within a certain time. Such a provision as to the time or 
date of assessment is so far directory that the assessment will not be invalidated by a 
delay beyond the statutory time, unless it is shown that the delay prejudiced the 
particular taxpayer by depriving him of a right to be heard before the board of 
equalization or otherwise operated to his disadvantages. Also, an examination of the 
property assessable may be begun before the assessment year commences, where the 
actual assessment is made within the year. However, the assessment must always be 
made as of the date fixed by statute for the assessment or for assessment purposes, 
and with respect to conditions as then existing. Within the meaning of such a statute, 
the assessment is completed when the persons and property to be taxed have been 
listed and the amounts to be collected have been computed; and after the date, until a 
new assessment, assessors are not bound to regard changes in title to taxable property 
or in its value, except under statutes requiring an increase in assessed valuation where 
structures or improvements are added to real property intermediate periodical 
assessments, as discussed infra § 411."  

The only New Mexico case that we have found bearing on your question is Dillard v. 
New Mexico State Tax Commission, 53 New Mexico 12, 201 P. 2d. 345 (1949), which 
held that the fact that the owner of land becomes entitled to a Veterans' Exemption, or 
loses his right to the exemption after January 1, does not affect the taxable status of the 
property since its taxable or nontaxable status is determined on January first, that being 
the tax day for New Mexico.  

We also have two Attorney General's opinions that have considered this question. The 
first is Attorney General's Opinion No. 3743, March 21, 1941, which held that 
improvements that were begun in 1940 but not completed until 1941 should be 
assessed according to their actual value on January 1, 1941. Nothing was said about 
increasing the assessment at the time of completion of the improvements. Attorney 
General's Opinion No. 5001, March 24, 1947, ruled that January 1 of each year is the 
date that determines the condition or status of taxability of property, and that 
assessments should be made according to the condition of the property on the first day 
of January. While the reasoning of these two opinions is still persuasive, it should be 
noted that both relied on what is now Section 72-2-17, N.M.S.A., 1953 Compilation, the 
operation of which has been suspended since June 10, 1955 and until January 1, 1964. 
See Chapter 171, Laws of 1955 and Chapter 126, Laws of 1959.  

When all of these authorities are put together, we think it is clear that the first day of 
each year has been legally designated as the tax day for that year, and that property 
should be declared and assessed as it exists on January first. Improvements added to 



 

 

the property at a later time during the year should not be declared or assessed until 
January 1 of the following year.  


