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QUESTION  

QUESTION  

Is a county clerk entitled to collect a fee for recording the warrant of the Employment 
Security Commission issued for failure of an employer to pay his unemployment 
compensation contribution?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 59-9-15, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that, in the event an employer 
fails to pay his contributions, or interest thereon, into the unemployment compensation 
administration fund, the Employment Security Commission may issue a warrant under 
its official seal directed to the sheriff of any county of the state, commanding him to levy 
upon and sell the real and personal property of the person owing the contribution. The 
same section also provides:  

"The sheriff to whom any warrant, issued under this section, is directed shall, within five 
(5) days after receipt of the same, file with the county clerk of his county a copy thereof 
(for which said clerk shall make no charge), and thereupon "the county clerk shall 
record the same upon his records and the day when such copy is filed." (Emphasis 
added).  

The question of payment of a recording fee arises because of the enactment of Chapter 
77 Laws of 1961, amending Section 71-2-9, N.M.S.A., 1953 Compilation to provide that 
the county clerks may collect a fee when the state, its public boards and commissions, 
municipalities, districts and subdivisions file "instruments affecting real estate which 
have been made to them as grantees or vendees, including rights-of-way for roads, 
easements or other instruments affecting real estate."  



 

 

Clearly, warrants of the Employment Security Commission are not instruments made to 
the Commission as a grantee or vendee. They are instruments made by the 
commission as claimant of a lien.  

It is also clear, however, that the commission's warrants do constitute "other 
instruments affecting real estate", because they create a lien against the property when 
they are filed. See Section 59-9-15, supra. But, in our opinion, Chapter 77, Laws of 
1961, does not apply to warrants of the Employment Security Commission. We have 
already seen that it only applies where the state agency is a grantee or vendee, which is 
not the case with warrants of the Employment Security Commission. Part B of Chapter 
77, provides that "such filings shall have the full legal effect of recording and be legal 
notice of the rights of said public entities or districts in and to said rights-of-way, 
easements or other interests conveyed or granted by said instruments affecting such 
real estate." The underlined words clearly have no application to an Employment 
Security Commission warrant, for such a warrant does not convey or grant anything.  

Moreover, Chapter 77 applies only to instruments that affect real property, while 
commission warrants run against both real and personal property. We think it unlikely 
that the legislature would permit a fee for recording a warrant that affected real property, 
but deny a fee for recording a warrant that affected only personal property.  

There is yet another reason for our conclusion. Chapter 77, Laws of 1961 is a general 
statute, and it does not expressly repeal Section 59-9-15, which is a statute dealing 
specifically with warrants of the Employment Security Commission. It is a familiar rule 
that a subsequent general statute does not impliedly repeal a prior specific statute, 
unless that result is absolutely necessary. See Levers v. Houston, 49 N.M. 169, 159 P. 
2d 761; Waltom v. City of Portales, 42 N.M. 433 81 P. 2d 58; A. T. & S. F. Ry Co. v. 
Town of Silver City, 40 N.M. 305, 59 P. 2d 351; State ex rel Armijo v. Romero, 19 
N.M. 1, 140 PAC. 1069. That result is not necessary here and we hold that Section 59-
9-15, supra, is still in full force and effect as it applies to the recording of warrants of the 
Employment Security Commission.  

Therefore, it is our opinion that a county clerk may not collect a fee for recording a 
warrant issued by the Employment Security Commission.  


