
 

 

Opinion No. 61-52  

June 23, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Pat Hollis, Secretary, Board of Pharmacy, 217 East Palace Avenue, Santa Fe, 
New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

May someone other than a registered pharmacist compound, dispense and fill 
physicians' prescriptions in a hospital or clinic pharmacy?  

CONCLUSION  

Only in the limited instances explained in the analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

As we understand it, the factual background prompting your inquiry is as follows: In two 
instances, medicines are being compounded and dispensed in hospital pharmacies by 
persons other than registered pharmacists -- in one case by a practical nurse, in the 
other by a laboratory technician. We assume that in each case the hospital dispensary 
is used for the exclusive accommodation of the hospital patients and that the 
prescriptions of doctors other than those in the clinic or hospital are not filled. You state 
that it has been contended by one of the clinics that such a hospital pharmacy does not 
have to be licensed by the Board of Pharmacy since it is "under the supervision of the 
doctors and is used only as a place to carry out the doctors' orders, which are placed on 
prescription blanks not as prescriptions, but as orders."  

Concluding that this contention is untenable, we are of the opinion that such a hospital 
or clinic pharmacy must be licensed and registered in accordance with Section 67-9-18, 
N.M.S.A., 1953 Comp., and that except in the limited situations hereinafter mentioned, 
these "orders" or prescriptions must be filled by a registered pharmacist. Section 67-9-1, 
N.M.S.A., 1953 Comp., and Section 67-9-27, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS); Attorney 
General Opinion No. 60-126.  

The only statutory exception is that a pharmacy interne may compound, dispense and 
sell drugs and medicines in the presence of and under the immediate personal 
supervision of a licensed pharmacist in good standing. Section 67-9-30, N.M.S.A., 1953 



 

 

Comp. (PS). Any other person who practices or attempts to practice pharmacy without a 
certificate of registration as a pharmacist is subject to prosecution therefor. Section 67-
9-27, N.M.S.A., 1953 Comp. (PS). See also Section 67-9-1, supra.  

Section 67-9-15, N.M.S.A., 1953 Comp., does permit licensed physicians, dentists and 
veterinarians to personally administer drugs and medicines carried or kept for 
emergencies. Actually, however, the relevant statutes do not expressly grant to 
physicians the general right to compound and dispense drugs for medical uses. While 
our courts would probably follow the general rule that permits physicians to compound 
and dispense medicines for their own patients (17A Am. Jur., Drugs and Druggists, § 
13; State v. Hovorka, 100 Minn. 249, 110 N.W. 870), it is within the sole discretion of 
the legislature to extend this right to persons who are under the immediate supervision 
of a physician. And no such provision has been enacted.  

It must be remembered that the business of compounding and dispensing drugs and 
medicines is intimately connected with and has a vital relationship to the health, safety 
and welfare of the public. State v. Collins, 61 N.M., 184, 297 P. 2d 325. It is quite 
obvious that a person receiving compounded medicines from any pharmacy is relying 
on the skill of the pharmacist as well as the physician. A pharmacist is expected to know 
the properties of the drugs which he handles and their effect upon those who will use 
them. Lutz v. Houck, 263 N.Y. 116, 188 N.E. 274. The compounding and dispensing of 
drugs being inherently dangerous when practiced by someone who is not adequately 
trained in pharmacology is the very reason for the large degree of control vested in the 
Board of Pharmacy. See Hayt and Hayt, Legal Guide for American Hospitals, p. 380, 
et seq.  

One further point needs to be mentioned. We see no significance in the fact that the 
medicines are compounded on an "order" of the physician rather than on a prescription. 
In our view this is a distinction without a difference. In either case the requisite drugs or 
materials must be combined in the proportion set forth by the physician. A mistake is no 
less dangerous simply because the physician's instruction is designated as an order 
rather than a prescription.  

In summary, we conclude as follows:  

1. A hospital or clinic pharmacy or dispensary must be licensed and registered by the 
Board of Pharmacy.  

2. A pharmacy interne may compound, dispense and sell drugs, medicines or poisons 
only in the presence of and under the immediate personal supervision of a registered 
pharmacist in good standing. Any other person who practices or attempts to practice 
pharmacy is subject to prosecution.  

3. While physicians may personally compound, dispense and fill prescriptions for their 
own patients, persons under their supervision who are not registered pharmacists may 
not do so.  


