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BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Norman S. Thayer, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Jack E. Holmes, Chief Tax Commissioner, New Mexico State Tax Commission, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Is it lawful for a State Legislator to contract with the State Tax Commission for the 
purchase of lands held by the State of New Mexico under tax deed?  

CONCLUSION  

No.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 72-8-4, N.M.S.A., 1953 Compilation provides:  

"No state official, deputy thereof, or person employed in any capacity by the state, or 
any county, or municipality, shall be interested or concerned, directly or indirectly in the 
purchase of any lands, lots or other property sold by the state tax commission under the 
provisions of law relating to sale of delinquent tax property. Any violation of the 
provisions of this section shall be punishable by removal from office of such officer, 
deputy or employee."  

Your question is answered when we determine whether a state legislator is a "state 
official," as that term is used in this statute. At the outset, we should point out that most 
of the authorities cited in this opinion use the term "state officer" instead of "state 
official." We have been unable to find any legal distinction between the terms "state 
officer" and "state official." In fact, Black's Law Dictionary (4th ed., 1951), defines 
"official" as:  

"An officer, a person invested with the authority of an office."  

We believe that, in the statute in question, there was no intention that "state official" 
should have any different meaning than "state officer," and hold that the two terms are 



 

 

synonymous. It follows that what we say hereafter about "state officers" applies with 
equal force to "state officials."  

Your question has never been decided by our Supreme Court, though the intent of our 
statute has been under consideration. The last portion of Section 76-707, N.M.S.A., 
1941 Compilation, contained language almost identical to the present Section 72-8-4, 
supra. In construing the 1941 law, it was held that a contract in violation of it was void, 
and constituted grounds for removal from office. See Eager v. Belmore, 53, N.M. 299, 
207 P. 2d 519 (1949). In Brown v. Bowling, 56, N.M. 96, 240 P. 2d 846 (1952), the 
Court held that the statute was penal in character and should be strictly construed. Then 
the Court said this about the purpose of the statute:  

"This statute plainly states the class of persons affected by its provisions and it is 
obvious that its purpose is to prevent those persons employed by state, county and 
municipality from dealing in tax titles or in tax sale certificates because out of such 
employment by state, county or municipality, some advantage might be gained and 
used to the detriment of the taxpayer and the public.'  

Undoubtedly these observations are applicable to the present law, and we should 
remain mindful of the purpose of the statute in answering the present question.  

In Morril v. Haines, 2 N.H. 246, and In re Anderson, 164 Wis. 1 159 N.W. 559 (1916), 
it was held that a member of the state legislature is a state officer. In Jones v. 
Lockhart, 76 Ariz. 390, 265 P. 2d 447 (1953), this was said:  

"Members of the legislature are undoubtedly state officers. While elected from a single 
county, or a subdivision thereof, this fact cannot alter their official rank, which arises 
from the fact that the legislature is under our Constitution a co-ordinate branch of the 
state government. Certainly their duties concern the state at large, for the legislature is 
an instrumentality appointed by the state to exercise a part of its sovereign powers."  

This ruling was reaffirmed in Brown v. Superior Court, 81 Ariz., 236, 303 P. 2d 990 
(1956).  

Even more to the point, in Pitts v. Chilton County, 27 Ala. App. 364, 173 So. 94, it was 
held that a member of the state legislature was a state officer within the meaning of a 
statute prohibiting state officers from taking contracts for work or services to be 
performed for a county.  

A general discussion of the term "state officers" is contained in State ex rel., Ulrick v. 
Sanchez, 32 N.M. 265, 255 P. 2d 1077 (1926), as follows:  

"The term "state officers" is sometimes construed as only the heads of the executive 
departments of the state elected by the people at large, such as Governor, Lieutenant 
Governor, State Treasurer, Attorney General, and the like, and it should be so 
construed when used without circumstances indicating any other intent. In its more 



 

 

comprehensive sense it includes every person whose duty appertains to the state at 
large. The exact sense in which the term is used in any particular law must often be 
determined by ordinary rules for judicial construction."  

If we could not deduce the intent of Section 72-8-4, supra, we would limit the term "state 
official" to the heads of the executive departments of government. But we know from the 
case of Brown v. Bowling, supra, that the purpose of the statute is to prevent dealing 
in tax-deeded property by those persons whose office or employment gives them the 
power to profit unduly or unfairly from such dealing. Few will deny that a state legislator 
occupies such an office. Therefore, it is our opinion that state legislators are "state 
officials" who may not be interested or concerned, directly or indirectly, in a contract to 
purchase lands or property held by the State of New Mexico under tax deed.  


