
 

 

Opinion No. 61-48  

June 9, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Albert I. Cornell, Attorney at Law, Bureau of Revenue, State Capitol Building, Santa 
Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Is an incorporated municipality with a population of less than a major fraction of 2000 
eligible for the issuance of one liquor license?  

2. In a situation where the five-mile zone surrounding two incorporated municipalities 
overlap, are the present licenses in the overlapping area to be charged against both 
municipalities in determining the maximum number of licenses that can be issued in 
each municipality?  

3. How is the population count determined in an unincorporated area?  

4. What is the definition of rural area and how is it to be distinguished from 
unincorporated area?  

CONCLUSIONS  

1. Yes, subject to the limitations mentioned in the answer to question 2.  

2. Yes.  

3. See analysis  

4. See analysis.  

OPINION  

ANALYSIS  

Your first inquiry is whether an incorporated municipality is eligible for the issuance of 
one liquor license if the population is less than a major fraction of 2000.  

This office had occasion to answer this identical question in Opinion No. 5491 (1952). 
We there concluded that each incorporated municipality is eligible for one license even 



 

 

though the population of the municipality is less than a major fraction of 2000. We held 
that to interpret Section 46-5-24 (a), N.M.S.A., 1953 Compilation (PS) in any other 
manner "would be only compatible with an intent to impose in practical effect a state of 
prohibition upon small communities." We herewith re-affirm our earlier opinion, but we 
hasten to point out that no "five-mile zone" problem was presented in that case.  

As we understand it, the factual background prompting your second inquiry is as 
follows:  

The five-mile zone surrounding the corporate limits of the City of Albuquerque partially 
overlaps the five-mile zone surrounding the corporate limits of Ranchos de 
Albuquerque, a community of some seven hundred inhabitants. Further, there are at 
least two presently licensed premises lying within the overlapping portion of the two five-
mile zones. Your question then is whether these particular licenses, already charged 
against the City of Albuquerque in determining the maximum number of licenses for that 
municipality, must also be charged against the incorporated municipality of Ranchos de 
Albuquerque. If so, then the incorporated municiapality of Ranchos de Albuquerque is 
not eligible for any license since there are at least two present licenses within the five-
mile zone of this seven-hundred population municipality.  

Section 46-5-24 (a), supra, sets forth the maximum number of licenses than can be 
issued in incorporated municipalities as "not more than one . . . license for each two 
thousand or major fraction thereof population in such municipality."  

Standing alone, the above provision creates few difficulties. But this provision must be 
read in conjunction with Section 46-5-25, N.M.S.A., 1953 Compilation, which provides 
that:  

"For the purposes of this Act (46-5-24, 46-5-25), all presently licensed locations or 
premises lying within five miles of the corporate limits of any municipality shall be 
deemed as lying within the municipality in determining the maximum number of licenses 
to be issued in said municipality . . ." (Emphasis added)  

We pointed out in Opinion No. 5396 (1951) that this statute is anomalous in that it 
charges the licenses in the five-mile zone against the municipality, but that the 
population of the zone is not included in the formula to determine the maximum number 
of licenses that can be issued in the municipality. This has the effect of increasing the 
actual population figure per license in the municipality to above the 2000 figure. Again, 
in Opinion No. 61-41, dated May 19, 1961, this unusual working of the formula was 
mentioned.  

Here we are faced with an even more unusual working of the formula. These two or 
more licenses in the overlapping portion of the two five-mile zones have already been 
charged against the City of Albuquerque. Yet in our view they must also be charged 
against Ranchos de Albuquerque since they also lie within five miles of its corporate 
limits. Section 46-5-25, supra. Not only does any other result appear to the contrary to 



 

 

the statute, it also would be unworkable. The Chief of the Division of Liquor Control 
would not know which license or licenses should be charged against such municipality.  

It is also significant to note the use of the words "any municipality" in Section 46-5-25, 
supra. In construing statutes the word "any" is equivalent to "every" and "all". Branham 
v. Minear, Tex., 199 S.W. 2d. 841; Motor Cargo, Inc. v. Board of Trustees of 
Richfield Township, Ohio, 117 N.E. 2d. 224. Substituting the word "every" for the word 
"any" in Section 46-5-25, supra, the conclusion becomes inescapable that presently 
licensed premises lying within five miles of the corporate limits of the two municipalities 
must be deemed as lying within each of the municipalities for purposes of determining 
the maximum number of licenses to be issued in each municipality.  

If such a result is thought to be unfair, it is a matter for the legislative body to correct.  

One further clarification of Section 46-5-25, supra, is deemed necessary. The use of the 
words "all presently licensed locations" means all locations licensed when, from time to 
time, the act is read and applied, not just all locations licensed when the statute was 
passed. Larson v. American Title & Insurance Co., Fla., 52 So. 2d. 816. In other 
words, the statute speaks as of the time it is read and applied.  

Your next inquiry relates to the method by which the population count is determined in 
an unincorporated area. It is necessary first to understand that in the context of the 
maximum license provisions (Section 46-5-24 (b), supra), a specific unincorporated 
community is not an unincorporated areas as such. Actually, for the purposes of Section 
46-5-24 (b), supra, the entire area in a county, other than that encompassed within the 
limits of incorporated municipalities in the county, is the unincorporated the conclusion 
becomes inescapable area of that particular county. In determining the population count 
in the county's unincorporated area it is necessary to subtract the population of all the 
incorporated municipalities in the county from the total population in that county. The 
figure obtained is the population count for the unincorporated area in that county. No 
other construction is possible in view of the following language in Section 46-5-24 (b), 
supra:  

"In unincorporated areas, not more than one . . . license for each two thousand or major 
fraction thereof population in any county excluding the population of incorporated 
municipalities within the county . . ."  

The net result is that no specific unincorporated community in a county has any better 
right to a license than does any other unincorporated community in that county -- this 
regardless of the present geographic distribution of licenses in the unincorporated area. 
For example, let us assume that the total population in the county is 30,000 and that the 
total population in the incorporated municipalities of that county is 20,000. Thus, the 
unincorporated area in that county has 10,000 inhabitants. Consequently, five new 
licenses may be issued for the unincorporated area, and, subject to the limitation that 
none of these can be approved for locations situate within five miles of the corporate  



 

 

limits of any municipality in the county, these five licenses could be approved by the 
Chief of Division of Liquor Control for any location in the county's unincorporated area.  

Your final question relates to the definition of rural area as opposed to unincorporated 
area. Section 46-5-24 (c), supra, provides that:  

"In rural areas new or additional licenses may be issued regardless of population if the 
proposed location or premises are not within ten miles of any existing licensed premises 
. . ."  

From the standpoint of geography an area may be both rural and unincorporated. But 
from the aspect of limiting the number of licenses in accordance with Section 46-5-24, 
supra, this causes no difficulty. Paragraph (b) of this section bases the maximum 
number of licenses that may be issued in unincorporated areas on population, while 
paragraph (c) thereof bases the issuance of licenses in rural areas on distance. As a 
practical matter then, for purposes of administering Section 46-5-24, supra, a rural area 
is simply an area or location that is located ten miles or more from any existing licensed 
premises.  

To summarize briefly, (1) an incorporated municipality of less than 1001 inhabitants is 
eligible for one liquor license so long as there is no licensed location within five miles of 
the corporate limits thereof, (2) where the five-mile zones surrounding two incorporated 
municipalities overlap, any licenses in this overlapping area must be charged against 
both municipalities in determining the maximum number of licenses that can be issued 
in each such municipality, (3) the population count in a county's unincorporated area is 
determined by subtracting the population of all incorporated municipalities in the county 
from the total county population, (4) for purposes of administering the limitation on the 
number of licenses that may be issued, a rural area is simply a location ten miles or 
more from an existing licensed location.  


