
 

 

Opinion No. 61-80  

September 6, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E. Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. Jack M. Campbell, Speaker of the House of Representatives, P. O. Drawer 
640, Roswell, New Mexico  

QUESTION  

QUESTIONS  

1. Do the provisions of the State Personnel Act apply to the Los Lunas State Hospital 
and Training School?  

2. Is the business manager of the Los Lunas State Hospital and Training School exempt 
from coverage under the State Personnel Act?  

3. Is it within the discretion of the Board of Directors of the Los Lunas State Hospital and 
Training School to determine whether an employee shall be covered by the State 
Personnel Act?  

CONCLUSIONS  

1. Yes.  

2. No.  

3. No.  

OPINION  

ANALYSIS  

In answer to your question as to whether the State Personnel Act, being Chapter 240, 
Laws of 1961, applies to the Los Lunas State Hospital and Training School, it is our 
opinion that it does and we so held in Opinion No. 61-28, dated April 7, 1961.  

By constitutional enactment (Arcle XIV, Section 1), the Los Lunas State Hospital and 
Training School is a State institution and it falls within the category of departments 
covered by the Personnel Act (Sections 5-4-30 and 5-4-31, N.M.S.A., 1953 Comp. 
(P.S.).  



 

 

Your second question is whether the business manager of the Los Lunas State Hospital 
and Training School is exempt from the Personnel Act by virtue of Section 4 thereof 
(Section 5-4-31, supra). Undoubtedly, you are referring to Paragraph I of this section 
which exempts from coverage not more than two assistants in the office of each head of 
an agency. The answer to your question then depends upon whether the business 
manager at this institution is to be categorized as an "assistant" to the superintendent.  

"Assistant" is a flexible and slippery term and to our way of thinking whether the 
occupant of a particular office or position is an assistant to the head of an agency must 
be determined by the actual operation and organizational alignment of that agency.  

It is our understanding that the Los Lunas State Hospital and Training School is set up 
administratively as a horizontal organization. At the apex is the Board of Directors. 
Directly responsible to the Board is the Superintendent of the Institution. At the next 
level horizontally are eight separate department heads, one of whom is the business 
manager. In a general sort of way perhaps each of these eight department heads is an 
"assistant" to the superintendent. We do not believe, however, that the Legislature was 
using the term "assistant" so broadly in the Personnel Act. What was contemplated was 
a policy-making administrative officer such as an assistant superintendent.  

No such position exists by virtue of New Mexico Statutes and no such office exists in 
the organizational structure of the Institution in question as can be ascertained by 
examining the authorized positions in the Institution as approved by the Budget Division. 
Further, the minutes of various staff conferences make it clear that the Superintendent 
of the Institution does not consider that he has any assistants as such.  

In answer to your third question, it seems to us that in the absence of a Statute creating 
assistants, such designation is a function which the agency head, in this case the 
Superintendent, would have to make initially. No such designation has been made by 
the Superintendent of the Los Lunas State Hospital and Training School.  

Section 34-3-4, N.M.S.A., 1953 Compilation, provides that the Board of Directors shall 
appoint the Superintendent and that he shall serve at the pleasure of the Board. This 
indicates to us a legislative intention to leave the hiring and firing of other personnel, as 
well as the appointment of assistants, to the Superintendent. The Board retains full 
control of policy by virtue of its power to appoint and remove the Superintendent. 
Administratively, an intolerable situation is created if the agency head is denied the 
authority to designate his own assistants. Consequently, if the Superintendent desires 
that two assistants be exempt from coverage under the Personnel Act, it is within his 
prerogative to name these assistants.  


