
 

 

Opinion No. 61-70  

August 7, 1961  

BY: OPINION OF EARL E. HARTLEY, Attorney General Oliver E. Payne, Assistant 
Attorney General  

TO: Mr. W. S. Eoff, Director Liquefied, Petroleum Gas Commission P. O. Box 1357, 
Santa Fe, New Mexico  

QUESTION  

QUESTION  

Must a building contractor who builds residences for sale and equips them with liquefied 
petroleum gas appliances pay a license fee to the Liquefied Petroleum Gas 
Commission?  

CONCLUSION  

Yes, if the equipment installed is being fed from a reservoir of more than five pounds of 
liquefied gas.  

OPINION  

ANALYSIS  

Section 65-7-5, N.M.S.A., 1953 Comp., provides in pertinent part as follows:  

"No person, firm or corporation shall engage in this state in the manufacturing, 
assembling, repairing, selling or installing of containers or appliances, to be used 
with liquefied petroleum gases as a fuel . . . without having first obtained from the 
commission a license to do so for each main or branch office, or business 
operated within the state, within the scope of this act . . ." (Emphasis added)  

In 1955, an exception to this requirement was enacted to cover situations where the 
particular appliances are being fed from a reservoir of less than five pounds of liquefied 
gas. Licenses are required for the sale and installation of appliances and equipment 
which do not fall within this exclusionary requirement.  

The next question is just what license fee or fees must be paid by the building 
contractor. Section 65-7-8, N.M.S.A., 1953 Comp., provides for ten different types of 
licenses, depending upon what the particular operation entails. The person who installs 
liquefied petroleum gas appliances must obtain an installation, service and repair 
license, the annual fee for which is $ 100.00. The person who makes retail sales of 



 

 

appliances utilizing liquefied petroleum gas must obtain a retail sales license, the annual 
fee for which is $ 40.00. Section 65-7-8, supra.  

Section 65-7-8, supra, provides for a license for every phase of the liquefied petroleum 
gas industry. If a building contractor purchases liquefied petroleum gas appliances 
wholesale, and I believe we must assume that he does, and installs them in residences 
which he sells, unless this contractor has a retail sales license, the requirement for this 
type of license is circumvented. That such was not the intention of the legislature is 
indicated by the following provision in Section 65-7-8.  

"The activities of a licensee are limited to those for which application is made and 
license is issued. A separate license must be secured for each of the activities or 
operations listed above."  

We conclude then that a building contractor installing liquefied petroleum gas 
appliances and equipment in the houses he builds for sale must have a retail sale 
license as well as an installation license.  

It is also to be noted that Section 65-7-6, N.M.S.A., 1953 Comp., requires that such 
contractor have within his regular employ at least one person who has by examination 
demonstrated that "he is competent and qualified to properly install, service or repair 
such containers, appliances and equipment or dispense liquefied petroleum gas."  


